Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Made in Turkey uçak üretelim' - AIRPORT Haberleri

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası bir markaya dönüşen Türk Hava Yolları’nın (THY) ülkenin gururu haline geldiğini belirterek, “Bu istikrarlı büyüme sayesinde, bugün uçağa binemeyen, bugün bu imkâna hâlâ sahip olamayan kesimler de inanıyorum ki uçakla, uçak yolculuğuyla tanışacak” dedi. Başbakan Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen THY’nin filosuna katılan 4 yolcu, 1 kargo uçağını hizmete alma, havacılık, bakım, onarım ve modifikasyon merkezi HABOM’un temel atma ve Türk Motor Merkezi’nin açılış törenlerine katıldı.

        'SEYREDERDİM’

        Erdoğan, 8 yıl önce Türkiye’de uçağa binmenin bir hayal olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Burada bulunanların birçoğu, ben de dahil, çocukluğumuzda, gençliğimizde uçağı sadece havada, köylerimizin, yoksul mahallelerimizin üzerinden gürültüyle geçerken seyrederdik. Toprağa sırtüstü uzanıp gökyüzünü seyrederken, arkasında beyaz bir iz bırakarak uçak geçtiğinde, içindekilerin ne kadar şanslı olduğunu, ne kadar zengin olduğunu düşünürdük. Kendimizi onların yerine koyardık ve onlar gibi uzaklara gitmeyi, seyahat etmeyi hayal ederdik.”

        ‘MADE IN TURKEY UÇAK YAPALIM’

        Türkiye’nin kendi uçaklarını üretmesi gerektiğine de dikkat çeken Erdoğan, “En kısa zamanda nasıl kendi helikopterimizi yapacaksak, uçağımızı da yapalım. En kısa zamanda yüzde 100, made in Turkey diyeceğimiz otomobilleri yapalım. Türkiye bunlarda çok ciddi bir altyapıya sahip” dedi.

        ‘7 YILDA YÜZDE 372 ARTTI’

        “Uçağa binmek, bir imtiyaz olmaktan çıkacak” idealiyle hareket ettiklerini belirten Başbakan, 2002 sonunda 8.7 milyon olan iç hat yolcusunun, 2009 sonunda yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. Türkiye’de birçok ile havalimanı kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Herhalde bunlar 5- 10 yıl önce söylenmiş olsaydı ‘Olur be’ der miydiniz veya der miydik? Ama şimdi var, şimdi Ağrı’ya, Kars’a uçakla ulaşıyorsunuz.”

        Havacılığı tekelci mantık olmasın diye özel sektöre de açtıklarını ifade eden Erdoğan, “İnşallah yakında İstanbul’da üçüncü havalimanını görürseniz şaşmayın. İki havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Sabiha Gökçen bile sıkışmaya başladı. Artık slotta sıkıntılar var. Öbür tarafta sıkıntılar var ve şikâyetler gelmeye başladı, rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötar olmasın. Vatandaşım ‘Şu saatte kalkıyorum’, dediği zaman o uçak kalkmış olsun istiyoruz” diye konuştu.

        Serkan Akkoç- AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ