Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hanutçuların sonu geldi - AIRPORT Haberleri

        OTEL ve restoranlara komisyon karşılığı müşteri götüren, özellikle de turistlerin peşini bırakmayan, tarihi yerleri, Eminönü ve Kapalıçarşı’yı mesken tutan hanutçuların uzunca bir süredir Atatürk Havalimanı’nı da istila ettiği biliniyordu. Gümrükten çıkanların etrafını saran, anlaşmalı oldukları mekânların tanıtımını yapan hanutçular, ısrarcı tutumlarıyla turistleri bezdirmişti. Turistler, havalimanı yönetimine şikayetmesajları yağdırınca yetkililer olaya el koydu.

        SIKI DENETİM MÜLKİ

        İdare Amirliği harekete geçti. Şikayetler, araba kiralama firmalarıyla çalışan hanutçular üzerinde yoğunlaştığından bu işletmelermercek altına alındı. Bazı firmaların hanutçularının turistleri havalimanından kente çok yüksek fiyatlarla götürdüğü belirlendi. Örneğin Sultanahmet’e götürülen turistlerden 650 lira, Bakırköy’e gidenlerden 240 lira alındığı tespit edildi ve firmalara ceza kesildi. 2010 yılının 10 ayında hanutçulara bin 374 ceza uygulandı.

        ‘Cezalar caydırıcı değil’

        ATATÜRK Havalimanı Mülki İdare Amiri ve İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, özellikle turistleri mağdur eden ve ülke imajına zarar veren hanutçuluk sorununun tamamen ortadan kaldırılması için çalıştıkları söyledi. Aydın, “Hanutçulara sadece 70 lira ceza verebiliyoruz. Bu cezalar caydırıcı olmuyor. Bir firmaya hanutçuluk nedeniyle 380 cezai işlem uygulanmış ama caydırıcı olmamış. Atatürk Havalimanı Türkiye’nin göz bebeği. Hanutçuluğu önlemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Amacımız Atatürk Havalimanını örnek bir liman haline getirmektir’’ dedi.

        TÜRSAB acentaları uyarmıştı

        TÜRSAB, (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) geçtiğimiz nisan ayında, seyahat acentalarını hanutçuluğun önlenmesi için uyarmıştı. Hanutçuluk yaptığı belirlenen firmalar hakkkında işlem yapıldığı hatırlatılmıştı.

        Gökhan ARTAN/AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ