Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sabiha Gökçen ilk kirasını ödedi - AIRPORT Haberleri

        İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG); Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na, yeni terminal binası ve ekleri projesi uygulama sözleşmesi kapsamında ilk kira bedeli olan 76 milyon 514 bin 851 Euro'yu ödedi.

        Gökhan ARTAN / AHT

        Geçtiğimiz yılı rekorlara imza atarak 11.6 milyon yolcu rakamı ile kapatan Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri projesi uygulama sözleşmesi kapsamında kira ödemesini yaptı. Sabiha Gökçen Havalimanı Airport Hotel'de düzenlenen törende, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e ödemeyi temsilen hazırlanan 76 milyon 514 bin 851 Euro'luk sembolik çek, İSG Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir tarafından verildi.

        Yap İşlet Devret modeli çerçevesinde ortak girişim grubu tarafından sözleşme kapsamında iş artışlarıyla birlikte 2 milyar 175 milyon avro tutarındaki kullanım bedelinin, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ödeneceğini belirten Bakan Gönül, ''20 yıl boyunca taksitler halinde ödenecek bu bedel, Türk Savunma Sanayi'nin gelişimi için kullanılacaktır. Görüldüğü gibi 2002 yılına kadar masraf kapısı olarak nitelendirilen Sabiha Gökçen Havalimanı, hükümetimizin yürüttüğü başarılı politikalar sonucunda bir kazanç kapısı haline gelmiş, ülkemize yapılan yatırımlar bir hizmet olarak dönebilmiştir'' dedi.

        Kira bedeli nerelere gidiyor?

        Gönül, bu gün burada ortak girişim grubu tarafından Destekleme Fonuna yapılacak 76 milyon 514 bin 851 avro tutarındaki ilk kullanım bedelinin ödeme töreninde bulunduklarını belirterek, ''Bu paranın yatırılacağı fon, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin araç, gereç, mühimmat, silah, uçak, helikopter, insansız hava araçları gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanıldığı gibi, Türk Savunma Sanayi'nin geliştirilmesi ve modernleştirilmesi için de kullanılmaktadır. Ümit ederim ki, inşallah ilk etabı başarı ile sonuçlanan Ortak Girişim Grubu ile ilgili olan uyumlu çalışma ortamımız, işletme süresi boyunca devam eder ve bu ortaklık tüm tarafların kazanımına vesile olur'' şeklinde konuştu.

        Yap-İşlet-Devret modeline ilişkin bazı kötü örneklerin, bu konuda cesaretlenme noktasında tereddütler oluştuğunu belirten Gönül, Yuvacık Barajı örneğini vererek, kendilerinden önceki hükümetin yapmış olduğu borcu halen ödemeye devam ettiklerini kaydetti. Bakan Gönül, İstanbul'daki hava trafiğindeki gelişmelerin İstanbul'da önemli bir mihenk taşı olarak karşılarına çıktığını belirterek, Cumhuriyetin kurulması ile başkentin İstanbul'dan Ankara'ya alınması sonucu İstanbul'da bir moral bozukluğu yaşandığını anlattı.

        "Havayollarının ilgisini çekiyoruz"

        İSG tarafından, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e verilen 76 milyon 514 bin 851 Euro'luk kira ödeme bedeline istinaden söz alan İSG Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "İlk kira bedelinin sembolik olarak ödemesini, bugün Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunmaktan mutluluk duyuyoruz. İSG; Temmuz 2007'de, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi, yeni dış hatlar terminal binası ve ekleri inşaat projesinin özelleştirme ihalesi sonucunda, 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devraldı. Bugün geldiğimiz noktada, 2001 yılında başlayan serüvenin, 2011 yılına geldiğimizde büyük bir başarı öyküsüne dönüştüğünü görüyoruz. Geçen yıllar içerisinde; Sabiha Gökçen Havalimanı, havayollarının ilgisini çekerek, büyük bir artış trafiğine sahne oldu" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ