Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İlk bölgesel havalimanımız olacak - AIRPORT Haberleri

        Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin ihtiyacını karşılaması amacıyla Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde inşa edilecek Zafer Bölgesel Havaalanı'nın temeli yarın törenle atılacak.

        Edinilen bilgiye göre, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve Türkiye'nin bölgesel nitelikteki ilk havaalanı olacak tesisin ihalesi, 28 Temmuz 2010'da gerçekleştirildi. İhaleye sadece IC İçtaş İnşaat firması teklif verdi ve 32 yıl olan işletme süresini 29 yıl 11 aya çekti. IC İçtaş ile 22 Aralık 2010'da sözleşme imzalanarak, yer teslimi gerçekleştirildi.

        IC İçtaş, terminal binası, pist, bağlantı, taksi yolları, 4 uçaklık apron, kule, itfaiye garajı, genel amaçlı garaj, giriş kontrol binası, apron bariyer binası, güç merkeziyle her türlü elektronik ve güvenlik sistemlerini yapacak.

        Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla yarın temeli atılarak yapımına başlanacak tesisin 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.

        Havaalanından kargo taşımacılığı da yapılacağı için Kütahya-Afyonkarahisar hattındaki Çöğürler İstasyonu ile havaalanı arasında 14 kilometrelik demiryolu hattının inşa edilmesi için başlatılan proje çalışmasına ise devam ediliyor.

        -ÜÇ İLİN TERMAL TURİZMİNİ CANLANDIRMA HEDEFİ-

        Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Alibey ve Kuyucak köyleri arasındaki Pusan mevkisinde inşa edilecek Zafer Bölgesel Havaalanı'nın, Türkiye'nin dördüncü büyük havaalanı olması öngörülüyor.

        Proje çalışmalarına 2007 yılında başlanan havaalanı için 3 milyon 700 bin metrekare arazinin 2 milyon 700 bin metrekaresi takas yoluyla alındı, 1 milyon metrekaredeki sahiplerine ulaşılamayan 204 parsel için kamulaştırma yapıldı. Türkiye'de ilk kez bir havaalanı inşaatı için takas işlemleri burada gerçekleştirilerek, arazinin yaklaşık üçte ikisi takasla elde edildi.

        Zafer Bölgesel Havaalanı'nda öncelikle yurt dışına tarifesiz (charter) uçuşlar yapılması, daha sonra tarifeli uçuşların başlatılması hedefleniyor.

        İç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması düşünülen havaalanının, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'taki termal turizm merkezlerine ekonomik hareket kazandırması ve Frig Vadisi'nin turizme açılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ