Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Çiftlik hayvanları ‘rahat’ ve ‘sessiz’ refaha kavuşacak - Alışveriş Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK/HT GAZETE

        Tarım Bakanlığı’nın yeni yönetmeliklerine göre, çiftlik hayvanları, buzağılar ve kümes hayvanlarını refaha kavuşturan yeni kurallar geldi. Üst üste hayvan yetiştirme dönemi bitecek, gürültüsüz ve rahat yaşam alanları sağlanacak.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; çiftlik hayvanları, buzağılar ile kümes hayvanlarını ‘refaha’ kavuşturacak yeni kurallar getirdi. Tavukların, dar kümeslerde hareket özgürlüklerini kısıtlayacak şekilde üst üste yetiştirilmesi önlenecek. Düzenleme ile büyükbaş hayvanlar için ahırlarda 1.5 metrekarelik yer ayrılacak.

        ÜST ÜSTE TAVUK YETİŞTİRME BİTECEK

        Tarım Bakanlığı’nın çiftlik hayvanları, buzağı ve tavuklarla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan 3 ayrı yönetmeliğine göre, yemliklerde her tavuk için 10 cm, suluklarda ise 2.5 cm alan ayrılacak. Her 7 tavuk için en az bir folluk olacak. Her tavuk için en az 15 cm keskin kenarı olmayan yeterli sayıda tünek ayrılacak. Zemin, tavukların pençelerini destekleyecek şekilde yapılacak. Kümeste 4’ten fazla kat olmayacak. Dış alana çıkış deliği birden fazla olacak. Her metrekare için sürü yoğunluğu 9 tavuğu geçemeyecek. Mevcut işletmelerde ise 2022’ye kadar 12 tavuk olabilecek.

        GÜRÜLTÜDEN UZAK TUTULACAK

        Kümeslerde sürekli ve ani gürültüden kaçınılacak. Fanlar ve makineler gürültü yapmayacak. Çiftlik hayvanlarına, hareket özgürlüğü sağlanacak. Hayvan bağlansa da ihtiyaçlarına uygun yeterli alan sağlanacak. Hayvanların yaşadığı bölümler, rahatça yatıp ayağa kalkacağı biçimde yapılacak.

        İKİ HAFTALIKTAN KÜÇÜK BUZAĞIYA ÖZEL YATAK ŞARTI

        Ahırlarda her buzağı için ayrılan kullanım alanı, 1.5 metrekare ve 1.8 metrekare arasında olacak. Binanın ısısı, havalandırması ve toz seviyesi buzağıya zarar vermeyecek. Buzağının yaralanmaması için zemin kaygan olmayacak. İki haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek. Barınaklarda elektrik ekipmanının bulundurulması halinde, donanım, buzağılara elektrik şoku vermeyecek şekilde yerleştirilecek. Tüm binalarda, tavukların birbirlerini görmelerine, açıkça görsel olarak etraflarını araştırabilmelerine ve doğal davranışlarına imkân tanıyacak yeterlilikte aydınlatma olacak.

        BALIKÇIYA 'BOY' DENETİMİ

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, su ürünleri av sezonunun açıldığı 1 Eylül’den ekim ayı sonuna kadar toplam 13 bin 546 noktada denetim yaptı. Denetimlerde, kurallara aykırı davrandığı tespit edilen 284 kişi veya işyerine toplam 280 bin 940 lira para cezası kesildi. Denetimlerde büyük çoğunluğu midye, lüfer ve istavrit olmak üzere 68 ton su ürünü ile 2 balıkçı gemisi, kullanımı yasak 202 misina ağı ve 316 muhtelif av aracına el konuldu. Denetimlerde su ürünlerinin boy, tür, zaman yasakları, balıkçı ve gemi ruhsatları, seyir defterleri ve diğer izin belgeleri ile av araçlarının uygunluğuna bakıldı.

        ‘BOY’A BAKILDI

        Para cezası uygulanan kişi ve işletmeler arasında en büyük grubu, “belirlenen boyların dışında avlananların” oluşturduğu belirtildi.

        ACI VERECEK ÜREME YAPMAK YASAKLANACAK

        Hayvanın gereksiz yere acı çekmesine ya da yaralanmasına yol açabilecek her türlü maddeyi ihtiva eden gıda ya da sıvı verilemeyecek. Çiftlik hayvanlarında, acı duymalarına ve yaralanmalarına neden olan veya neden olabilecek doğal ya da suni üreme prosedürleri uygulanamayacak.

        KESKİN KENAR OLMAYACAK

        İşletme içinde hayvanların yaralanıp acı çekmesine sebep olacak keskin kenar ve çıkıntı olmayacak. Zemin kaygan olmayacak. Yatma alanı rahat ve temiz olacak. Toz seviyesi düşük tutulacak. Hayvanlar sürekli karanlık ve yapay aydınlatmada bulundurulmayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ