Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Noel satışlarını bu yıl ABD’li tüketici uçuracak - Alışveriş Haberleri

        Yıl sonu yaklaştıkça tüm dünyada alışveriş çılgınlığı da bütün hızıyla devam ediyor. Başta G7 ülkeleri olmak üzere (Kanada,Fransa, Almanya, İtalya,Japonya, İngiltere, Amerika)pek çok ülkede tüketiciler yıllık harcamalarının büyük bir kısmını bu dönemde gerçekleştiriyor.Araştırma şirketi Price Waterhouse Coopers’ın (PWC) rakamlarına göre G7 ülkeleri geçen yılbaşında toplam 445 milyar dolarlık yılbaşı harcaması yaptı.PWC’nin raporuna göre bu ülkelerde yılın son dönemine girildiğinde alışveriş trafiği hızlanırken kasım ve aralık aylarında önceki aylara kıyasla yüzde 16 oranında ek artış görülüyor.

        İTALYA BUNALIMDA

        Rakamlara yakından bakıldığında ise ortaya oldukça farklı sonuçlar çıkıyor. Buna göre kişi başına yapılan harcamalara bakıldığında Noel döneminde en çok harcamayı İrlandalıların yaptığı görülüyor. Raporda İrlandalıların Noel döneminde kişi başına ortalama 184 dolarlık harcama yaptıkları görülüyor. İkinci sırada 1065 dolarla İngiltere ve üçüncü sırada da 776 dolarla ABD geliyor.Avrupa’da Noel döneminde en cömert harcamaların Britanya’dan geldiği görülürken, kıtanın en zengin ülkesi olarak bilinen Almanların kişi başına 520 dolarla İngilizlerin ancak yarısı kadar harcama yaptıkları belirtiliyor. İtalyanların 462 dolarlık harcamayla Almanların bile ardında kalması ise bu ülkedeki ekonomik krizin tüketicileri halen kötü yönde etkilediğini gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise sadece Brezilya ve Rusya’nın Noel alışverişlerini artırdıkları görülüyor.

        ALMANYA KRİZ ÖNCESİNE DÖNDÜ

        PWC’nin raporuna bakıldığında İngiltere ve Almanya’nın Noel satışlarında kriz öncesine döndüğü görülürken ABD’nin hâlâ kriz öncesi rakamları yakalayamadığı anlaşılıyor.

        RUSYA KRİZİ SATIŞLARI VURACAK

        ABD ülke bazında incelendiğinde Noel döneminden dünya çapında en çok alışveriş yapan ülke olarak göze çarpıyor.Toplam 245 milyar doların sadece bu dönemde harcandığı ABD’de bu yıl satışların 300 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Özellikle ülke ekonomisinde gözlemlenen düzelemenin, harcama iştahını olumlu yönde etkileyeceği belirtiliyor. Rusya’da ise tam tersi bir gelişme bekleniyor.Ukrayna krizi ile hem ekonomik hem de siyasi olarak ağır yara alan ülkede harcamaların sert bir şekilde düşmesi bekleniyor.Ancak Rusya’da yaşanan düşüşün, sadece Rusya ile sınırlı kalmayacağı, zengin Rus müşterilerini kaybeden Avrupalı perakendecileri de kötü yönde etkileyeceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ