Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:11:51 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi Alışveriş E-ticaret Online ilanlarda büyük dolandırıcılık..... - Alışveriş Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Ev ve otomobil arayanların büyük çoğunluğu günümüzde artık ilk baktığı yer online ilan ve satış siteleri oluyor. Müşterilerin bu mecraya kaymasıyla, doğal olarak dolandırıcılar da bu sitelerde cirit atmaya başladı.

        Özellikle 'çok iyi bir fırsat' yakaladığını düşünenler genellikle dolandırıcılar tarafından mağdur ediliyor. İkinci el bir araç almak isteyen M.İ (32) bu internet dolandırıcılarının son mağduru oldu. İstanbul, Şişli'de oturan genç adam bir ilan sitesinde 35 bin liraya ikinci el bir pick-up buldu.

        Bulduğu aracın sitedeki muadillerine göre yaklaşık 5 bin lira ucuz olduğunu söyleyen M.İ "Tek sorunu vardı. O da Doğu Anadolu'da bir ilde olmasıydı. İlanın sahibini aradığımda bana pick-up'ın zaten 34 plaka olduğunu, 1000 liralık kaporayı yatırmam halinde bizzat kendisinin bana ulaştıracağını söyledi. Ben de istediği hesaba 1000 lirayı yatırdım. İki gün içinde aracı getirmesi gerekiyordu, 1 hafta geçti adamdan ses çıkmadı. Daha önce konuştuğumuz numaradan kendisine ulaşamadım" diye konuştu.

        KONUT ALACAKLAR, KİRALIK EV ARAYANLAR DİKKAT!

        Bu dolandırıcılık türü sadece araba arayanların değil, özellikle İstanbul'da kiralık ev arayanların da sık sık başına geliyor. İnternette bir evin fotoğraflarını beğenip, evi kiralamak isteyen vatandaşların "Daha şu anki kiracı evi boşaltmadığı için gösteremiyorum" sözüne kuşkuyla yaklaşması gerekiyor. Çünkü bu lafı söyleyen dolandırıcılar sizden 1-3 aylık kirayı hesabına yatırmanızı istiyor. Taşınma vakti geldiğinde ise daha önce konuştuğunuz 'ev sahibine' kesinlikle ulaşamıyorsunuz.

        Bu tip dolandırıcıların ilanlarında bazı ortak noktalar öne çıkıyor. Öncelikle ev ya da otomobil sahiplerinin ne kadar 'acil nakit ihtiyacı' olursa olsun ellerindeki malı mümkün olan en yüksek fiyattan satmak isteyeceğini unutmamak gerekiyor. Yani ilan sitelerindeki 'müthiş indirimlere' şüpheyle yaklaşılmalı.

        Bunun yanında dolandırıcılar inandırıcı olsun diye, söz konusu ilanlara genelde olumsuz bir ayrıntı ekliyor. Mesela 'sağ ön kapıda boya var' gibi dürüst açıklamalar bu tip ilanlarda sık sık yer alıyor. Tabii bu detayları ilanlarına koyan gerçekten dürüst satıcılar da yok değil. Bu nedenle dolandırıcılardan korunmak için öncelikle görmediğiniz bir eve veya araca asla para vermemeniz gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ