Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Kriz saati! - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM-HT GAZETE

        'BAŞKA YOLUI YOKTU, FİYATI % 8 ARTIRDIK'

        19 Mart Perşembe günü açılan ve 1 hafta boyunca bin 500 markayla 150 bin profesyoneli ağırlayacak olan dev saat ve aksesuvar fuarı Baselworld’ün bu yılki gündemi kur dalgalanmaları oldu. İsviçre Frangı’nın Euro karşısında 2 ayda yüzde 25 değerlenmesi ve pek çok ülke para biriminin dolar karşısında erimesi saat fiyatlarını ortalama yüzde 10 artırırken, 22.4 milyar dolar büyüklüğündeki endüstriden 2015 için ‘kriz’ sesleri yükseldi. ABD’de kurulan ve yılda 30 milyon saat satıp 3.5 milyar dolar ciro yapan FossilGroup’un EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Dieter Waldner de firmaların zorlanacağına dikkat çekti. Fuarda görüştüğümüz Waldner, “2015 saat endüstrisi için bir kriz yılı mı olacak?” sorusuna “Kelimenin tam anlamıyla evet. Krizin anlamı karar verme zamanının gelmesidir. Bir yol seçmeniz gerekir. Nereye yatırım yaptığınıza dikkat etmelisiniz” dedi.

        LÜKSTE SORUN YOK

        Kurların kısa sürede çok değiştiğini hatırlatan Waldner, “Eğer zayıfsanız bu krizi daha sert hissedeceksiniz demektir. Bizim gibi sağlam yapısı olan firmalar daha şanslı. Swatch Group ve LVMH’den sonra dünyanın en büyük 3’üncü saat şirketiyiz. Bu süreçte bazı küçük şirketler kapanabilir. Fakat kriz bizim için iyi. Bu dönemde, tıpkı 2009’da olduğu gibi daha fazla pazar payı kazanabiliriz” diye konuştu. Kendi markaları Fossil ve Skagen dışında Burberry’den Diesel’e pek çok ünlü moda markasının saatlerini tasarlayıp ürettiklerini kaydeden Waldner, şöyle devam etti: “Son birkaç ayda biz de yüzde 6-8 zam yaptık. Başka yolu yoktu. 100 bin dolarlık saat alan biri zaten her koşulda alabiliyor. Eğer 2 bin dolarlık saat alan biriyseniz bu değişiklikler sizi etkiliyor. Yine de yeni bir saat isterseniz bizim sattığımız gibi markalara, 150-500 dolar arasındaki modellere yöneliyorsunuz.”

        TÜRKİYE'DE MARKAYI KAPTIRDI 2 YILDIR MAĞAZA AÇAMIYOR

        Türkiye’de Saat&Saat distribütörlüğünde faaliyet gösterdiklerini belirten Waldner, “2 yıl önce mağaza açmaya hazırlanırken Fossil markasının başka bir şirket tarafından tescil ettirildiğini fark ettik. O zamandan beri yasal süreç devam ediyor. Markayı bize vermek için milyonlarca dolar istiyorlar. Eğer geri alamazsak ne yazık ki mağaza açamayacağız” dedi. Türkiye’nin distribütörle girilen pazarlarda ciro açısından her zaman 1 ya da 2’nci sırada olduğunu söyleyen Waldner, “Türkiye bizim için süper bir pazar. İnsanlar giyimine ve trendlere dikkat ediyor. Gelir de artıyor” diye konuştu.

        'SANTRANÇ OYNAYACAĞIZ'

        “2014 ciro ve büyüme anlamında iyi bir yıldı. Ancak bu sene yükselen kur bizi zorluyor. İyi olan şu ki, piyasadaki herkes için aynı kural geçerli. Bu yıl durum satranç oynamak gibi olacak. Doğru hamleyi yapabilmek çok önemli. Türkiye son 5 yılda tırmanışa geçen pazarlarımızdan biri ve halihazırda en iyi ciro yapan ilk 10 ülkemizin arasında yer alıyor. Türkiye’de en çok sattığımız modeller bin-3 bin İsviçre Frangı aralığında fiyatı olan saatler. Bir de düğünlerde damada hediye alınan saatler ön planda. Toplam ciromuzun yüzde 7-10 arası kısmı Türkiye’den geliyor. Saat&Saat ile distribütörlük anlaşması yapmamızın da bunda etkisi oldu. Çok dinamik ve gelecek vaat eden bir pazar. Özellikle turistlere çok iyi satış yapıyoruz”

        ANTALYA'DA GOLF OYNARKEN POTANSİYELİ KEŞFETTİ

        “Kur dalgalanmaları bizi minimumda etkileyecek çünkü Fransa’da faaliyet gösteren LVMH Group’a bağlıyız ve referans noktamız Euro. Bu bir avantaj; ancak yine de 2015 saat endüstrisi açısından zor bir yıl olacak. Satışlar çok iyi gitmiyor. Bazı pazarlarda yüzde 6 zam yaptık; bazılarında avantajlı olduğumuzdan fiyat indirdik. Bu stratejiyle kan kaybediyoruz ama rakiplerden pazar payı kapmak için çok agresifiz. Markamızı gençleştiriyoruz. Yeni stratejimizin bir parçası da bu. Özellikle Uzakdoğu’da Rolex ve Omega çok güçlü. Oradapay almak istiyorsak, yetişkinlere değil, çocuklarına oynamalıyız. Çünkü çocuklar aileleriyle aynı saati takmak istemez. Farklı olana yönelir. DJ David Guetta yeni marka yüzümüz oldu.

        ‘TÜRKİYE EN İYİ PAZAR OLACAK’

        Gelecek 5 yılın en iyi pazarlarından birinin Türkiye olacağına inanıyoruz. Yabancı turist için de iyi bir alışveriş ülkesi. 1 yıllık strateji yapmıyoruz. Geleceği düşünüyoruz. Antalya’ya golf oynamaya gittiğimde değişimi ve potansiyeli gördüm. Türkiye’de 2 butiğimiz var; 2-3 tane daha açılabilir.”

        98 GRAMLIK HAFIF SAAT

        Karbon teknolojisiyle çok hafif bir seri ürettiklerini açıklayan Semon, “98 gram ağırlığındaki saatlerin değeri 45 bin İsviçre Frangı” dedi.

        MODA MARKALARI 'AKIL'LANIYOR

        Baselworld’de kur kadar dikkat çeken bir başka konu da akıllı saat yatırımlarıydı. Apple Watch’ın akıllı saat piyasasında rekabetin dozunu artırmasıyla, moda markaları ve dünyaca ünlü saat üreticileri de bu alanda varlık gösterme kararı aldı. 155 yaşındaki İsviçreli lüks saat üreticisi TAG Heuer, ilk lüks Android akıllı saat için Google ve Intel ile işbirliği yaptığını Baselworld’de duyurdu. Yıl sonunda piyasaya sürülmesi beklenen saatte Google’ın işletim sistemi ile Intel çipleri kullanılacak. Moda markası Guess de Martian ile işbirliği yaparak Guess Connect’i piyasaya sürdü. Bu işbirliğinin moda markalı saatler ve giyilebilir teknoloji arasındaki ilk gerçek ‘evlilik’ olduğu ifade edildi. Saatin sesli komut özelliği de bulunuyor.

        FOSSİL DE ÜRETECEK

        ABD’li marka Kennetch Cole Connect de fuarda akıllı saatini tanıtırken, Fossil Group da bu alanda yatırım yapacağını ve ilk ürünlerinin yıl sonunda piyasaya sürüleceğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ