Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Undan vitamin hapı yapacak! - Alışveriş Haberleri

        Ebru Erdoğan/Habertürk

        Tohum ve çekirdeklerden “soğuk pres” yöntemiyle yağ üretimi yapan Neva Gıda, “Oneva” markasıyla 4 ay önce 13 çeşit yağ çıkardı. Genel Müdür Süha Ersoy, tohum ve çekirdek unundan vitamin hapı ve ekmek üretmek istediklerini söyledi. Üretim sürecinde hiçbir hammaddenin 40 dereceden yüksek ısıya maruz kalmadığını söyleyen Ersoy, koruyucu madde kullanmadıklarını kaydetti. Ersoy, “Ham ayçiçek yağı, siyah, katran rengindedir. Fiziksel ve kimyasal rafinasyonla bu renk açılır. Bu sefer de içindeki bitkisel yağ oranı düşer. Biz, yağın rengini mikronluk incelikteki eleklerden filtre ederek açıyoruz” dedi.

        160 TON YAĞ ÜRETECEK

        Bu yıl 160 ton yağ üreteceklerini dile getiren Ersoy, şöyle devam etti: “Aspir yağı ile çörek otu karışımı yüksek tansiyona çare olabilir. ArGe’den olumlu sonuç alırsak reçetesiz ilaç kategorisinde yumuşak tablet olarak piyasaya çıkaracağız. Keten tohumu ve üzüm çekirdeğini toz haline getirebilmek için yeni bir makine aldık. Bunlar 50 mikron inceliğe geldiğinde, buğday unu ile karıştırılabilecek. Böylece vitamin ve antioksidan yönünden çok zengin ekmek yapılabilecek.”

        AYÇİÇEK YAĞI 40 LİRADAN SATILIYOR

        Satışların ağırlıklı olarak internet üzerinden yapıldığını anlatan Ersoy, “Esenyurt’taki üretim tesisimizi kurmak için 700 bin lira harcadık. 250 ve 500 mililitrelik şişelerimiz var. En pahalı ürün, ceviz yağı; kilosu yaklaşık 150 liraya geliyor. Ayçiçeği yağının kilosu 40 lira. Soğuk pres yöntemiyle üretimde verim düşüyor. 1 ton üründen ancak 60-300 kilo arası yağ çıkarabiliyoruz; bu da fiyatlara yansıyor” diye konuştu.

        JAPONYA’YA SATACAK

        Japonya’ya fındık yağı satmak üzere görüştüklerini ifade eden Ersoy, “Kaliteden geçtik, 20 litre numune gönderdik. Fındık yağından sabun yapmak istiyorlar” dedi. Güney Kore’ye de ihracata başlayacaklarını belirten Ersoy, şunları söyledi: “Türkiye‘de gıda ve temizlik ürünlerinde faaliyet gösteren dünya devi olan bir şirketle, yağ vermek için görüştük. 5 sayfalık kalite testinden tek bir ret bile olmadan geçtik. Ancak fiyatı düşürmemizi istediler; bu kaliteyle fiyatı düşüremezdik.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ