Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Mücevher sektörünün uzun süredir beklediği pırlantada özel tüketim vergisinin (ÖTV) kaldırılması konusunda başa dönüldü - Alışveriş Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        Mücevher sektörünün uzun süredir beklediği pırlantada özel tüketim vergisinin (ÖTV) kaldırılması konusunda başa dönüldü. Torba yasaya konulan düzenlemenin yerli altına KDV getirirken, ithal altına getirmediği gerekçesiyle pırlanta gibi kıymetli taşlarda yüzde 20 oranındaki ÖTV'nin kaldırılarak, yüzde 18 KDV getirilmesine ilişkin düzenleme, torba yasa tasarısından çıkartıldı. TBMM'de alt komisyonda kabul edilen düzenlemeyle, pırlanta ve kıymetli taşlarda ÖTV'nin kaldırılması ve borsada işlem görecek mallar için Bakanlar Kurulu'na farklı ÖTV oranı belirleme yetkisi verilmesine karşılık, Katma değer vergisi (KDV) kanununa bir madde eklenerek, altın ve kıymetli taşlardaki KDV istisnası kaldırılmıştı.

        "ALTIN KAÇAKÇILIĞINA YOL AÇAR"

        AK Parti milletvekilleri, Plan Bütçe Komisyonu'nda torba yasa tasarısı görüşmeleri devam ederken, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle temasa geçerek, bu düzenlemeyle yerli altına KDV gelirken, ithal altından KDV alınamayacağını belirttiler. Yerli altında yüzde 18 KDV alınıp, ithal altında hiç KDV alınmaması gibi bir durumun ortaya çıkacağına dikkat çeken milletvekilleri, ithal altın ile yerli altın arasında ortaya çıkacak vergi farkının altın kaçakçılığına yol açabileceği uyarısında bulundular. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise dünyada altın ithalatında KDV olmadığını vurgulayarak, bunun uluslar arası piyasalara izah edilemeyeceğini ifade ettiler. Bunun üzerine milletvekilleri "Ne ithalde ne de yerli altında olsun" diyerek ısrarlarını sürdürdüler. Milletvekilleri, konunun Maliye tarafından yeniden çalışılarak etraflıca değerlendirildikten sonra tekrar gündeme getirilmesini istediler. Bu nedenle tasarıda yer alan konuyla ilgili 32. maddeyle 67. maddenin metinden çıkartılması kararlaştırıldı.

        BAŞA DÖNÜLDÜ

        Söz konusu maddelerin tasarıdan çıkartılmasıyla elmas, pırlanta gibi kıymetli taşlarda yüzde 20 ÖTV alınmaya devam edilecek. Altının tüketiciye satışında halen olduğu gibi külçe altın bedeli düşüldükten sonra işçilik dahil kalan tutar üzerinden KDV alınacak. Pırlanta, elmas gibi kıymetli taşlardan ÖTV'nin kaldırılmasını en çok mücevher ihracatçıları istiyordu. Yurt dışından ithal ettikleri kıymetli taşları işleyerek yeniden yurt dışına ihraç eden mücevher sektörü, böylece ithalat sırasında ÖTV ödemekten kurtulacaktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ