Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş 1.8 trilyon doları bulan lüks tüketimin merkezlerinden biri de İstanbul oldu - Alışveriş Haberleri

        HT GAZETE

        The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan rapora göre dünyada yıllık lüks tüketimi 1.8 trilyon doların üzerine çıkarken, İstanbul lüksün yeni merkezlerinden biri olarak dikkat çekti. ‘Lüks Tüketimin Değişen Dinamikleri’ raporuna göre lüks tüketimin büyüme oranı 2013 yılında yüzde 11 olurken önümüzdeki yıllarda beklenti bu oranın yüzde 7’lerde seyretmesi.

        LONDRA’DAN SONRA 10. OLDU

        Raporda tüketicilerin lüks olarak tanımladıkları ürünlere dünya genelinde 1.8 trilyon dolardan fazla harcama yaptıkları sonucu dikkat çekti. Lüks tüketimin en büyük kısmını 1 trilyon dolarla tatil, yemek, sanat ve teknoloji ürünleri aldı. Lüks otomobiller 440 milyar dolarla ikinci büyük kategori olurken kişisel harcamalar yani kıyafet, ayakkabı, çanta, saat,mücevher gibi ürünler de yaklaşık 390 milyar dolarla üçüncü en önemli kategori oldu. En büyük paya sahip olan lüks deneyim harcamaları, aynı zamanda, yüzde 14’lük yıllık artışla en hızlı büyüyen tüketimgrubu olma özelliği taşıyor.

        BCG raporuna göre Türkiye, özellikle İstanbul, global lüks tüketiminde ön plana çıkanmerkezlerden biri haline gelmiş durumda. İstanbul, lüks tüketimdeki büyüme potansiyeli sıralamasında dünyada 10. sırada yer alıyor. BCG, kişi başına düşen gelir seviyesi en yüksek 550 şehri kullanarak şehirlerin lüks tüketimdeki durumlarını analiz etmeyi sağlayan 3 farklı endeks hazırladı. Bunlardan ilki Metrolüks Büyüme Endeksi (Metrolux Growth Index). Şehirlerin 2012-2017 arasında lüks tüketimdeki artış beklentisini gösteren bu endekse göre İstanbul 550 şehir arasında 10 sırada yer alıyor. 9. sırada Londra, 11. sırada Paris var. İlk ikide Şanghay ve Pekin yer alıyor.

        LÜKS RESTORANLAR ARTIYOR

        Raporda Türkiye ile ilgili çarpıcı bir diğer husus ise lüks yemek tecrübesi ile ilgili. 14 milyonluk nüfusu ile ülke genelindeki 10 milyar dolarlık lüks tüketimin büyük bölümünün İstanbul’da olduğu ifade edilirken, “Türkiye’deki lüks tüketim büyümesi diğer ülkelerdeki gibi üst düzey gelir segmentindeki artışa ek olarak aslında orta gelir grubunun büyümesinden kaynaklanıyor. Bu durum da fiyat seviyesi yüksek olan restoranları olumlu etkiliyor. İstanbul’daki pahalı restoran penetrasyonu neredeyse Chicago ile aynı, Londra’nın da yarısını ama hızlı artıyor” tespiti dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ