Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Bakan Hayati Yazıcı'dan, tüketicilere alışveriş uyarısı - Alışveriş Haberleri

        Bakan Yazıcı, yazılı açıklamasında, tüketicilere ramazanda yapacakları alışverişlere ilişkin uyarılarda bulundu.

        'İFTAR ALIŞVERİŞİNİ ÖĞLEDEN ÖNCE YAPIN'

        Ramazanın gelişiyle, başta televizyon kanalları olmak üzere basın yayın organlarında özellikle gıda maddelerine ilişkin reklamların çoğaldığını belirten Yazıcı, oruç tutmaktan kaynaklanan açlık hissinin gıda alışverişini arttırdığını ifade etti. Yazıcı, Ramazanda insanların bilinçsiz gıda alışverişi yapma eğiliminde olduğunu, bu durumun da ihtiyaç duyulandan daha fazlasının satın alınması, hatta ihtiyaç duyulmayan ürünlerin de alınması gibi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Olumsuz durumların yaşanmaması için mutlaka liste yapılması ve listeye sadık kalınması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Açlık hissinin tavan yaptığı iftar saatine yakın zaman dilimlerinde değil, öğleden önce sakin zamanlarda alışveriş yapılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

        'FİŞ VE FATURALARI MUTLAKA ALIN'

        Yazıcı, alışverişten sonra fiş veya fatura alınması ve bunların da bir süre saklanmasına işaret ederek, özellikle gıda maddelerinin etiket bilgileri, tüketim tarihi, raf ömrü ve ambalajlarının kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

        'AMBALAJLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN'

        Ambalajlı ürünleri tercih etmenin daha sağlıklı olacağına işaret eden Yazıcı, indirimli satış fiyatlarının gerçek indirim olup olmadığının kontrol edilmesini istedi. Büyük mağaza ve marketlerin çoğunun aya özel indirim oranları belirlediğini ve çeşitli kampanyalar düzenlediğini belirten Yazıcı, ilgili yönetmelikler gereği indirimli satış yapılan yerlerde etiket ve listelerde malın indirimli satış fiyatının indirimden önceki satış fiyatı ile gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yazıcı, aykırı davranışlarla ilgili denetim amacıyla ticaret il müdürlüklerine ve belediye zabıta teşkilatlarına şikayette bulunulmasını istedi.

        'KREDİ KARTIYLA ALIŞVERİŞE DİKKAT'

        Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde daha dikkatli davranılması gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

        "Bilinçli tüketici, basiretli tacir düşüncesini şiar edinen bir ekonomik ortamı sağlamak için tüketicilerimizin bahsi geçen tavsiyeleri dikkate alması büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte, alışverişin tüm taraflarının sahip olduğu haklar ve üzerine düşen yükümlülükler konusunda farkındalığa sahip olması, tüketicilerimize daha güvenilir ve kolay bir alışveriş ortamı sağlarken, üreticilerimizi de ekonomik olarak daha ileri düzeye taşıyacaktır. Bakanlığımızın merkez ve taşradaki denetim elemanları da vatandaşlarımızın ekonomik çıkarlarının korunması için denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedirler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ