Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Yıllık 80 bin tona yakın sarımsak tüketimin olduğu Türkiye’de ihtiyacın çoğu Çin’den karşılanır hale geldi. - Alışveriş Haberleri

        Cari açığa karşı bir yandan katma değerli ürün ihracatı teşvik edilirken, diğer yandan da sarımsak bile ithal ediliyor. Marketlerde ‘Made in China’ etiketlerini gören vatandaş şaşkın...

        Yerli üretimi teşvik edip cari açığı azaltma hedefiyle ilerleyen Türkiye’ye karşın pek çok kalemde ithalat artıyor. Yıllık 80 bin tona yakın sarımsak tüketimin olduğu Türkiye’de aynı oranda üretim yapılmasına karşın ihtiyacın çoğu Çin’den karşılanır hale geldi.

        Akşam gazetesinin haberine göre, market raflarında ‘Made in China’ etiketiyle yer alan ürünler ise vatandaşa Taşköprü Sarımsağı diye satılıyor. Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92’si Çin’den gerçekleştirildi.

        GEÇEN AY 2 DOLAR VERGİ GELDİ

        Düşük maliyetli ve ucuz Çin sarımsağı ile rekabette güçlük çeken Taşköprülü üreticilerin ürünü elinde kalırken Tarım Bakanlığı konuya çözüm bulmak için devreye girdi. Taşköprülü üreticilerin sesine kulak veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı haziran ayından bu yana ithal sarımsağın kilosundan 2 dolar, tonundan 2 bin dolar gümrük vergisi almaya başladı.

        Taşköprülü üreticinin fendi Çinlileri yendi. Ucuz Çin sarımsağı karşısında rekabet gücü zayıflayan Taşköprülü üreticiler daha önce Çin sarımsağına karşı imza kampanyası başlatmıştı. Çin’den gelen ürünler nedeniyle Kastamonulu üreticilerin ciddi sorun yaşadığını ifade eden Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, üreticinin bu nedenle ürününü yok pahasına satmak zorunda kaldığını söyledi.

        BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

        İthal sarımsağa karşı önlem alınması için Tarım Bakanlığı yetkilileriyle diyaloğa geçtiklerini kaydeden Eligüzeloğlu şunları kaydetti: “Bakanlık gelip incelemelerde bulundu ve bizim taleplerimizi haklı buldu. Bakanlık Haziran ayında sesimizi duydu. Çin’den getirilen ithal sarımsaklara kilo başına 2 dolar gümrük vergisi getirdi."

        İTHALATIN YÜZDE 92'Sİ ÇİN'DEN

        Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) rakamlarına göre 2011'de 23,76 milyon ton sarımsak üretildi. Dünya üretiminin yüzde 81’ini 19,23 milyon tonla Çin tek başına yapıyor. Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve islenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92’si Çin’den gerçekleştirildi. Türkiye ise 79,4 bin tonla 14’üncü sırada. Türkiye'nin dünya sarımsak üretimindeki payı yüzde 0,33’de kalıyor. Dekar başına verimde Mısır 2,43 tonla birinci sırada. Bu ülkeyi 2,3 tonla Çin, 1,87 tonla ABD, 1,23 tonla Güney Kore izliyor.

        ÇİN SARIMSAĞI NASIL AYIRT EDİLİR?

        Kükürt, fosfor ve selenyum açısından zengin, coğrafi tescil almış Taşköprü sarımsağının Çin’den gelen sarımsakla arasındaki farkları anlatan Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu şu bilgileri verdi:

        -Taşköprü sarımsağı yumuşak boyunludur. Sapı yumuşak ve esnektir. .

        -Türkiye'de üretilenlerin etiketi 8 rakamıyla başlar, Çin malı ürünlerin barkodu ise 6 rakamıyla başlar.

        -Sert boyunludur.

        -Düzenli dizilmiş iri disler vardır ve bu dişler birbirinden hemen ayrılacak gibi görünür.

        -Taşköprü sarımsağında dişler birbirine çok sıkı bağlıdır.

        -Düzenli bir dizilişi de yoktur.

        'TAŞKÖPRÜ' DİYE SATIYORLAR

        Taşköprü sarımsağının sadece mayıs ve haziran aylarında piyasada bulunmayacağına dikkat çeken Abdullah Eligüzeloğlu, “Bu dönemde de, Kahramanmaras, Balıkesir, Hatay, Gaziantep, Karaman, Tokat, Aksaray, Adıyaman ve Kırklareli illerinden gelen sarımsak piyasada olur. Son dönemlerde Çin orijinli ürünler Taşköprü sarımsağı diye satılıyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ