Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Enflasyonu düşürmek isteyen Merkez Bankası Erdem Başçı'nın gıdası ithalat - Alışveriş Haberleri

        AHMET KIVANÇ/HT GAZETE

        Faizi 8.25'te sabit tutan Merkez Bankası ekonomistlere 'kuraklık sunumu' yaptı. Başçı, enflasyonun yüksek olmasının nedeni olarak kuraklığı ve gıda ürünlerini gösterirken çare olarak ithalata işaret etti.

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizlerdeki düşüşü engelleyen yüksek enflasyonun sorumlusu olarak kuraklığı ve gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığının diğer ülkelere göre yüksek olmasını gösterdi. Başçı, gıda fiyatlarının düşürülebilmesi için ithalat yoluyla gıda fiyatlarına müdahale istedi. Dün banka ekonomistlerine kapsamlı bir sunum yapan ve enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana değin para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini kaydeden Başçı, alınan tedbirler sayesinde kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini vurguladı. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini kaydeden Başçı, politika faizini yüzde 8.25’te sabit tutan Para Politikası Kurulu’nun kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de dikkate aldığını ifade etti.

        ETKİN DIŞ TİCARET POLİTİKASI GEREKLİ

        Türkiye’deki gıda fiyatlarının yurtdışındaki fiyatların da üzerinde arttığını belirten Başçı, özellikle buğday fiyatlarındaki farka dikkat çekti. Başçı, 10. Kalkınma Planı’nda tarım ve gıda politikaları başlığı altında “Ürün piyasalarında istikrar ve çiftçi gelirlerinde istikrar” için dış ticaret araçlarının etkin kullanılmasının diğer politika araçlarıyla birlikte zikredildiğini söyledi. Başçı, “Belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikası gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamada etkili olabilecektir”diye konuştu.

        ENFLASYONDA ASIL SUÇLU EKMEK ET VE SÜT ÇIKTI

        Başkan Başçı ekonomistlere sunumunda tek tek temel gıda maddelerindeki gelişmeleri de anlattı. Başçı, ekmeklik tahılların geçen yıl mayıs ayından bu yana gıda dışı enflasyonun 6-7 puan üzerinde; et ürünlerinin 4-10 puan, peynir ve diğer süt ürünlerinin ise bu yıl 8 puan üzerinde seyrettiğini belirtti. Başçı, TÜFE sepetinde yüzde 24.5 ağırlığa sahip gıdanın payının yüksek olduğunu da belirtti. Gıdanın enflasyon sepetindeki payının Hindistan, Rusya ve Romanya gibi ülkelerde Türkiye’den fazla olduğunu belirtti.

        SEPETTE AĞIRLIĞI FAZLA

        Başçı, buna karşılık Macaristan, Portekiz, Yunanistan, Polonya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Güney Kıbrıs ve İrlanda’da Türkiye’nin hayli altında olduğunu ifade etti. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin 2013’ün mayıs ayından itibaren enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu kaydeden Merkez Bankası Başkanı Başçı, söz konusu tarihten bu yana gıda dışı enflasyon yüzde 7.5-8.5 aralığında seyrederken, gıda enflasyonunun aynı dönemde yüzde 10-14 arasında seyrettiğini vurguladı.

        GIDA FİYATLARI 2009’DAN BERI YÜKSEK

        Merkez Bankası Başkanı Başçı, mevsimsellikten arındırılmış verilere göre işlenmemiş gıda fiyatlarının özellikle 2009 yılı ilk yarısından itibaren işlenmiş gıda, gıda ve TÜFE’nin üzerinde seyrettiğine dikkat çekti.

        SON 13 YILIN EN KURAK YILI YAŞANIYOR

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tarımdaki olumsuz arz koşullarının gıda fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ederken, 1972-2014 yıllarını arasında yaşanan kuraklıkla ilgili analize de geniş yer verdi. Başçı, Türkiye’nin 2001 yılından bu yana yani son 13 yılın en kurak yılını yaşadığına işaret etti.

        YEMEK SEKTÖRÜNE DE ETKİ YAPIYOR

        Başçı, gıda fiyatlarının bu yılın başından itibaren tarihi eğiliminden ayrıldığının altını çizdi. Gıda fiyatlarının bazı hizmet fiyatları üzerinde de enflasyona dolaylı etki yaptığını vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı daha sonra buna örnek olarak yemek sektörünü ve buradaki artışları gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ