Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa ABD ekonomisi 2015’te rakip tanımayacak - Borsa Haberleri

        Ekonomistlere göre 2015’te ekonomisi güçlü bir toparlanma sürecine girecek tek ülke ABD olacak. Geçtiğimiz yılların ekonomik motorları Çin,Brezilya, Hindistan ve Rusya 2013’ün sonu itibarıyla sıkıntılı bir döneme girdi. Çin yüzde 7’lik büyüme rakamlarıyla genel anlamda kendi yağıyla kavrulurken Hindistan ve Brezilya ekonomileri oldukları yerde saydı. Rusya ise Ukrayna ile yaşadığı çatışma sonucu son 20 yılın en ağır ekonomik krizine girdi. AB cephesi ise düşük enflasyondan durgunluğa, borç krizinden siyasi istikrarsızlıklara kadar pek çok sorunla aynı anda mücadele etmeye çalışıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl beklendiği gibi yüzde 0-0.25 aralığında bulunan faizleri yükseltme kararı alması halinde ise dolar değerlenmeye başlayacak.

        ENERJİ İLE BİRLİKTE BÜYÜME GAZLADI

        Ülke ekonomisi ucuz petrol ve doğalgazın getirdiği rüzgârla adeta 2008 sonrası yaşadığı sıkıntıların acısını çıkarıyor. İkinci çeyrekte yüzde 2.9, üçüncü çeyrekte yüzde 5 büyüyen ekonominin son çeyrekte de en az yüzde 2 büyüdüğü tahmin ediliyor. 2015’te büyüme beklentisi yüzde 3.

        ÇİN’İN KENDİNE FAYDASI VAR

        Geçen yılı yüzde 7’yle kapayan ülkenin 2015’te de yüzde 6.5-7.5 aralığında büyümesi bekleniyor. Bu rakamlarla ülkenin dünya ekonomisine desteği sınırlı olacak. Bu aşamada ülkenin en çok çekindiği alan ise gayrimenkul sektörünün şişirdiği kredi pazarı olacak.

        TÜKETİCİDEN DESTEK GELMİYOR

        Japonya’nın deflasyonla yaklaşık yirmi yıldır devam eden mücadelesi sürüyor. Başbakan ShinzoAbe’nin seçimleri kazanmasının ardından ekonomiye yönelik destek paketleri gelmeye devam edecek. Ülkenin en büyük sorunu tüketicilerin beklenen desteği sağlayamaması.

        PETROLLE ÜLKE GELİRLERİ DÜŞÜYOR

        Düşen petrol fiyatları ülke gelirlerini düşürdü. Doların ülkenin para birimi real karşısında sürekli değerlenmesi mevcut durumu daha da zorlaştırıyor. Halen dış yatırımların desteğiyle günü kurtaran Brezilya’da iç tüketimin yüksek olmaması 2015’in zor geçeceğini gösteriyor

        AVRUPA’YI DA ZORA SOKACAK

        Ukrayna ile devam eden çekişme Rusya’yı hem siyasi hemde ekonomik olarak etkiliyor. Özellikle FED’in faiz artışına geçmesiyle rublenin biraz daha baskı altına girmesi bekleniyor. Rusya’nın ekonomik olarak zora girmesi çok sayıda Avrupa ülkesi açısından da kötü haber.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ