Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsada küçük hesaplar bitti! - Borsa Haberleri

        Sefer YÜKSEL /HT GAZETE

        Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK),hisse senetlerinin halka açıklık oranlarına ve piyasada işlem gören payların değerine göre çeşitli gruplara (A-B-C-D) ayrılarak işlem görmesine yönelik uygulamasının başlamasıyla borsada yeni bir döneme girildi. Açığa satış, kredili satış gibi işlem yöntemlerini kaldırarak borsada manipülasyonun önünü büyük oranda kesecek bu uygulamanın hayata geçmesiyle bir anlamda küçük hesaplar da bitecek.

        30 ARALIK’TA İŞLEM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLDİ

        Çünkü SPK yönetimi, B-C-D grubu hisselerin yatırım yapacak yatırımcılara getirdiği ve 30 Ekim 2014 SPK Bülteni’nde yayınlanan kriterlerde yılın son gününe gelinirken yani 30 Aralık 2014’te ince bir değişikliğe gitti. SPK’nın aracı kurumlardan gelen talepler üzerine, yılın son gününde gittiği değişikliğe göre, B-C-D grubu hisse senetlerine yatırım yapacak olan yabancı yatırımcılardan yüzde 100 net varlık bulundurma zorunluluğu aranmayacak. Aracı kurumun yönetim kurulu kararı olması kaydıyla yabancı yatırımcılar B-C-D grubu hisse senetlerine eski sistemde olduğu gibi yatırım yapabilecekler. Böylece SPK, bir yandan bu hisselerde manipülasyonu engellemek için önemli bir adım atarken, yabancı yatırımcıların da bu karardan etkilenmesinin önüne geçmiş oldu.

        KURUMSAL YATIRIMCILARDA DA TEMİNAT ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

        SPK Piyasa Denetim ve Gözetim Dairesi’nden, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne (TSPB) gönderilen yazıda, 30 Ekim’de SPK bülteninde yayınlanan ve işlem gören payların işlem esaslarına yönelik alınan kararın,aracı kurumlardan gelen talep doğrultusunda incelenerek 30 Aralık 2014 tarihinde değiştirildiği belirtildi. SPK’nın kararında yabancı yatırımcıların yanı sıra kurumsal yatırımcılar da uygulamadan muaf tutuldu. Buna göre, yatırım ortaklıkları, menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik fonları içinde B-C-D grubu hisselerinde,açığa satış dışındaki alım ve satım işlemlerinde teminata gerek kalmayacak. Böylece, SPKB-C-D grubu hisse senetlerinde yabancı yatırımcılara ve kurumsal yatırımcılara yılın son gününde yaptığı düzenleme ile imtiyaz tanımış oldu. SPK, bu adımıyla bir yandan bu hisselerdeki manipülasyonu engellemeye çalışırken diğer yandan da tavrını yabancı ve kurumsal yatırımcı için koymuş oldu.

        HİSSELER NEYE GÖRE AYRILDI?

        SPK’nın hisse gurubu düzenlemesine göre,hisseler, Fiili Dolaşımdaki Pay (FDP) değeri bakımından 30 milyon TL ve üzerinde ise A Grubuna dahil ediliyor. 30 milyon TL’nin altında ancak 10 milyon TL ve üzerinde olan paylar B Grubu, 10 milyon TL’nin altında olan paylar C Grubu içinde yer alıyor. Pay piyasası dışında kalan; GİP, SİP, Nitelikli Yatırımcı İhraç Pazarı ve Gözaltı Pazarı’nda işlem gören paylar ise genel olarak D Grubu adı altında izleniyor

        YABANCININ HESABINDA VARLIK YOK

        SPK 30 Ekim’de B-C-D grubu hisselerine yatırım yapacak olan bütün yatırımcılara hesaplarında yüzde 100 özkaynak bulundurma zorunluluğu getirmişti. Bu zorunluluğun yabancı yatırımcıyı piyasadan uzaklaştırabileceği belirtiliyordu. Çünkü yabancı yatırımcıların neredeyse tamamı çalıştığı aracı kurumlardaki hesaplarında varlık bulundurmuyor.Yabancıların takasları iki büyük yabancı yatırım bankasından yapılıyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ