Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Euro 11 yılın dibinde - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM / UFUK KORCAN / ÖZEL HABER

        Yeni yılın ilk ayında piyasalarda hareketlilik tavan yapmış durumda. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın ortalarında faiz artırımlarına başlayacağı beklentilerinin yanında Yunanistan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği endişeleri piyasaları sallıyor. Öte yandan Avrupa ekonomisine ilişkin olumsuz beklentiler euronun dolar karşısında hızla değer kaybetmesine neden oluyor.

        Euro, bugün dolar karşısında 1.58’in de altına inerek 11 yılın en düşük seviyesini gördü. Bugünkü harekette İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı kararlar da etkili oldu. İsviçre Merkez Bankası kurda asgari seviye uygulamasına son verdi ve faizi eksi yüzde 0.75’e çekti.

        BİR EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Euroda yaşanan kayıp Türkiye’de de kurlara yansıdı. Euro2.6575 TL ile Eylül 2013’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

        Kurlarda yaşanan bu sert hareket Türkiye’deki euro yatırımcısını da fena vurdu. Çünkü Türk yatırımcıların bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında 51 milyar euronun üzerinde parası bulunuyor.

        Merkez Bankası verilerine göre, euronun 3 TL sınırını zorladığı 16 Aralık’ta yatırımcıların bankalarda tuttuğu euro hesapların büyüklüğü 51.3 milyar euro civarındaydı. 16 Aralık ile son verinin açıklandığı 2 Ocak tarihine kadar geçen sürede euro cinsi hesapların büyüklüğünde fazla bir değişikliğin olmadığı görülüyor.

        BİR DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        Yani 16 Aralık’tan bu yana euro cinsi hesaplarda bir değişiklik olmadığı varsayımına göre, kurlarda yaşanan sert düşüş euro yatırımcısının hesaplarında 1 ayda yaklaşık 17 milyar TL’lik bir erime yaşanmasına neden oldu.

        DOLAR YATIRIMCISI SATIYOR

        Dolar hesaplardaki seyre bakıldığında ise yatırımcıların yükselişleri satış fırsatı olarak kullandığı görülüyor. 14 Kasım’da 91 milyar dolar seviyesinde olan dolar cinsi DTH’ların hacmi, kurların 2.35-2.40 TL aralığında dalgalandığı dönemde geriledi ve 2 Ocak’ta 83.4 milyar dolara indi. Başka bir ifadeyle yerli yatırımcılar, kurların yükseldiği dönemde 7.6 milyar dolarlık döviz sattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ