Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Rusya merkez bankası faiz indirdi - Döviz Haberleri

        Rusya Merkez Bankası ekonominin petrol fiyatlarındaki düşüşün ve Batılı ülkelerin Ukrayna nedeniyle uyguladığı yaptırımların etkisiyle resesyona gireceği endişelerine karşılık vererek politika faizinde 200 baz puanlık sürpriz bir indirim yaptı.

        Rublenin keskin değer kaybının ardından bir ay önce politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 17'ye yükselten merkez bankası, bir haftalık repo asgari faizini yüzde 15'e düşürdü.

        Uzmanlar Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutacağını tahmin ediyorlardı. Kararın ardından ruble dolar karşısında yüzde 4 değer kaybettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı. Faiz indirim kararı merkez bankasının enflasyondaki artış ve rublenin değerini desteklemek şeklindeki önceliklerinin ekonomiyi desteklemeye dönüştüğüne işaret ediyor. Merkez bankası önümüzdeki aylarda ekonomide sert daralma öngörüyor.

        Kararın ardından yapılan yazılı açıklamada merkez bankası başkanı Elvira Nabiullina, "Politika faizini iki puan düşürme kararı enflasyonu sınırlama hedefi ile ekonomik büyümeyi desteklemek arasında denge kurmayı amaçlıyor" dedi.

        Açıklamada, faizlerin orta vadede enflasyon hedefini yakalamaya imkan verecek seviyede

        yüksek olduğu ifade edildi. İndirim kararı merkez bankasının üst kademesinde yapılan görev değişikliklerinin daha gevşek bir para politikası benimsenmesine yol açabileceği ve Kremlin, ticari bankalar ve iş çevrelerinin baskısı altında kalmış olabileceği şeklindeki algıyı güçlendirecek.

        Londra merkezli Spiro Sovereign Strategy'nin başında bulunan Nicholas Spiro, "Merkez bankası

        bankacılık sektörüne yönelik riskler hakkında endişelendiğini gösteren bu karar siyasi güdümlü

        alınmış gibi. Merkez bankasının eli zorlanmış gibi görünüyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ