Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi deniz yoluyla ülkeyi terk etti

        Suudi Arabistan, Yemen'de ilerleyişini sürdüren Husi militanlarına karşı hava operasyonuna başladığını duyurdu.

        Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti.

        Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek veriyor.

        Başkent Sana'da Husi militanları uçaksavar bataryalarıyla Suudi Arabistan jetlerine ateş açıyor. Kentte yoğun uçaksavar sesleri duyuluyor.

        Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun, kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı.

        Aden Körfezi'nin güvenliğini sağlamak amacıyla 4 Mısır gemisi Yemen'e doğru haraket etti.

        4 SAVAŞ UÇAĞI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

        Suudi Arabistan'ın, Yemen'deki Husilere yönelik bu gece başlattığı hava operasyonunda, başkent Sana'da yer alan Daylami hava üssü vuruldu.

        Husilere karşı hava operasyonu devam ederken ilk belirlemelere göre, Suudi Arabistan savaş uçakları Sana'daki Daylami hava üssünü bombaladı. Operasyonda, hava üssündeki uçaksavar bataryaları ile 4 savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sana'nın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu ifade edildi.

        YEMEN CUMHURBAŞKANI RİYAD'A ULAŞTI

        Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştığı bildirildi.

        Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Hadi, Riyad Hava Üssü'ne ulaştı. Hadi burada Suudi Arabistan Savunma Bakanı Emir Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ve İstihbarat Başkanı Halid bin Ali bin Abdullah el-Humeydan tarafından karşılandı.

        ABD'DEN FLAŞ HAMLE

        ABD Başkanı Barack Obama'nın, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdiği bildirildi.

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Husilerin Yemen'in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.

        Bu eylemlerin geniş çaplı istikrarsızlığa ve Yemen halkının iyiliği ve güvenliğini tehdit eden kaosa neden olduğunu belirten Meehan, ABD'nin bölgesel partnerler ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ile yakın temas halinde bulunduğunu ifade etti.

        Meehan, açıklamasına şöyle devam etti:

        "Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen'in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi'nin talebi üzerine yapıyorlar.

        ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK'in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen'de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD'nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz."

        Meehan, bunun yanında, ABD'nin, Arap Yarımadası El Kaidesi kaynaklı terör tehditlerini yakından izlemeyi sürdürdüğünü belirterek, ABD ve vatandaşlarına yönelik devam eden muhtemel tehditleri engellemek için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini kaydetti.

        Husilerin istikrarsızlığa neden olan askeri eylemlerini bir an önce durdurmasını şiddetle tavsiye ettiklerini ifade eden Meehan, grubun siyasi diyaloğun parçası olarak müzakerelere dönmesi çağrısında bulundu.

        Meehan, uluslararası toplumun, silahlı gruplar tarafından Yemen'de şiddet eylemiyle kontrolün ele geçirilmesinin kabul edilemez bulduğunu ve meşru siyasi dönüşümün sadece siyasi müzakereler ve tüm taraflar arasındaki konsensüs anlaşması yoluyla olabileceğini BM Güvenlik Konseyi vasıtasıyla ve diğer forumlarda açıkça ifade ettiğini hatırlattı.

        OPERASYONU PRENS YÖNETİYOR

        Suudi Arabistan'ın müttefik Arap ülkeleriyle birlikte başlattığı "Kararlı fırtına" isimli operasyon Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman'ın yönetiminde devam ediyor.

        TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkenin Yemen'de Şii Ensarullah hareketinin ilerleyişini durdurmak için başlattığı hava saldırılarıyla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, "Ülkemize Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı destekliyoruz. Husi hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlardan vazgeçmeye çağırıyoruz" denildi.

        İNGİLTERE'DEN OPERASYONA DESTEK GELDİ

        İngiltere, Yemen'de seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik başlattığı askeri harekatı desteklediğini bildirdi.

        İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahelesine destek verildiği belirtilerek, "Atılacak her adım, uluslararası hukuka uygun olmalıdır" denildi.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de belirttiği üzere, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Yemen'in meşru cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, "Husilerin son eylemleri ile Aden ve Tiaz kentlerinde genişlemeleri, siyasi süreci hiçe saydıklarını gösteren bir işaretti. Krize getirilecek çözüm, siyasi bir çözüm olmalıdır. Yemen'de uzun süreli istikrarın sağlanması, iç savaş, ekonomik çöküş ve ülkede daha derin bir insani krizin önlenmesi için uluslararası toplum diplomatik ve insani destek vermeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.

        WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, Washington'da yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetti.

        Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi.

        Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı.

        Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

        Askeri operasyonun Yemen'de sadece bir şehir ya da bölge ile kısıtlı kalmayacağını belirten Cubeyr, Suudi Arabistan'ın Yemen halkını ve Yemen Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi önderliğindeki meşru hükümeti korumak için gerekli herşeyi yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Husi militanların bir askeri üssü ele geçirdiğini aktaran Suudi Büyükelçi, Yemen liderinin şu an nerede olduğuna dair bir yorum yapmadı.

        'CUMHURBAŞKANI ÜLKEYİ TERK ETTİ' İDDİASI

        AP'nin geçtiği habere göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadideniz yoluyla ülkeyi terk etti.ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti.

        Öte yandan Hükümet yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmaların devam etmesi üzerine Uluslararası Aden Havalimanı kapatıldı. Tüm çalışanların güvenlik endişesiyle havalimanından ayrıldığı belirtildi.

        Tüm bu gelişmelerin üzerine Suudi Arabistan Yemen'de askeri operasyon başlattı.

        Öte yandan, Husilere bağlı birliklerin Aden Merkez Bankası'nı ele geçirdiği ileri sürüldü.

        Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki El-Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini ele geçirmişti.

        HADİ YANLILARI HAVALİMANINDA KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ

        Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri'nin, Uluslararası Aden Havalimanı'nda kontrolü ele geçirdiği bildirildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Halk Komiteleri, yoğun çatışmaların ardından Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının ele geçirdiği havalimanını kontrol altına aldı.

        Çatışmalarda ölen ya da yaralananlara ilişkin bilgi vermeyen kaynaklar, çatışmaların, havalimanı etrafında yer yer devam ettiğini aktardı.

        'SAVUNMA BAKANI VE TUGAY KOMUTANI TUĞGENERAL KAÇIRILDI' İDDİASI

        Ensarullah Hareketi (Husiler) militanlarının, Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdığı iddia edildi.

        Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husi militanları, Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdı. Militanların, Subeyhi ve Tuğgeneral Receb'i bilinmeyen bir yere götürdüğü ifade edildi.

        Savunma Bakanı Subeyhi, başkent Sana'daki evini kuşatan Husi militanlardan kaçarak, 8 Mart'ta Aden'e gelmişti.

        Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

        Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta güneydeki Aden'e gitmiş, burada cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini ve Aden'in geçici yönetim merkezi olduğunu açıklamıştı.

        THY YEMEN SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

        Yemen'deki askeri operasyon sebebiyle Türk Hava Yolları Yemen seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ