Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Havada asıl rekabet kışın olacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Kışın yolcu sayısında yaşanan gerilemeyi özel kampanyalarla artırmayı hedefleyen şirketler, bugünden yeni fiyat tarifelerini oluşturmaya başladı.

        Havayolu şirketleri arasında yaşanan rekabet kışın kızışacak. Ramazan dolayısıyla Pegasus Havayolları’nın bilet fiyatlarını 25 YTL’ye düşürmesinin ardından fiyatlarını 1 YTL’ye indiren Onur Air, şimdi de kış ayları için yeni bir kampanyanın hazırlıklarını yürütüyor.

        Ramazan ayı için yaptıkları 1 YTL kampanyasıyla büyük başarı elde ettiklerini söyleyen Onur Air Genel Koordinatörü Şahabettin Bolukçu, kış aylarında düşen yolcu sayısını artırmak için yeni bir promosyon yapacaklarını belirtti.

        Bolukçu, bütün kış sezonunu içerecek yeni kampanya ile fiyatlarının yine 1 YTL düzeylerinde olabileceğini kaydetti. Uçak bileti fiyatlarının düşmesine tepki gösteren otobüs firmalarına yönelik olarak ise Bolukçu, “Biz promosyonlar yaptıkça seyahat eden insan sayısı artıyor. Seyahat sayısının artması otobüscülerin de işine geliyor. Biz aksine onlara iyilik yapıyoruz” dedi. “Biz 12 bin 500 kişiyi 1 YTL’ye uçuruyoruz” diyen Bolukçu, “Bir ayda Türkiye genelindeki toplam seyahat sayısı ise 15 milyon insan. Otobüs firmalarının mağdur olmasını anlamak mümkün değil” diye konuştu.

        OTOBÜSCÜLERDEN DESTEK

        Varan Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Bolayırlı ise, uçak firmalarının otobüs firmalarından bir miktar yolcu aldığının bir gerçek olduğunu söyleyerek, “Ama bu oran çok fazla değil. Uçakların yaptığı promosyonlar uçakla hiç uçmayan insanları da yönlendiriyor. Bir seyahat alışkanlığı kazandırır ama bunun otobüs firmalarına olumlu bir etkisi olmaz” dedi.

        Bolayırlı, 2006 yılında uçak firmalarının toplam 13 milyon civarında bir yolcu taşıyacağını öngördüğünü belirterek şöyle devam etti: “Eskiden sadece THY vardı ve yıllık 5 milyon yolcu taşıyordu. Özel havayolu şirketlerinin sektöre girmesiyle yolcu sayısı 8 milyon arttı. Bu şirketler 8 milyonun 5-6 milyonunu otobüs firmalarından kaptı. Ekonominin iyiye gitmesiyle hem otobüs firmalarının hem uçak firmalarının yolcu kapasitesi arttı.” Bolayırlı, Türkiye’de 550 otobüs firması olduğunu, şehirler- arası yolcu taşıyan 10 bin civarında da otobüs olduğunu sözlerine ekledi.

        Siteyi 2 günde 1,5 insan tıkladı

        Bilet fiyatlarını 1 YTL’ye çektikleri gün internet sitelerine 1 milyon insanın girdiğini ifade eden Bolukçu, “Dün de 500 bin kişi sitemizi ziyaret etti. İki günde sitemizi toplam 1,5 milyon insan tıkladı” dedi. İnternet sitelerindeki yoğunluktan dolayı sitelerini acentelara yönlendirdiklerini kaydeden Bolukçu, “Acentalar buradan kendilerine menfaat sağlayamazlar. Gerekirse 1 YTL’ye bilet alanların isimlerini ayın 26-28’i gibi açıklarız” diye konuştu. Bu satışlardan zarar etmediklerini sözlerine ekleyen Bolukçu, “Biz her uçakta 5 kişiye 1 YTL’den bilet satıyoruz. Uçaktaki geri kalan 100 kişi ise 100 milyondan bilet alıyor. Böylece zarar etmiyoruz” dedi.

        Best Air'e çifte standart uygulanıyor

        Türkiye’de havacılık sektörünün patlama yaptığı dönemde sektöre giren eski adıyla Tunca Havacılık yeni adıyla Best Air, yaşadığı olaylar nedeniyle batmanın eşiğine geldi. Taciz skandalı ile sarsılan Best Air’in tüm pilotları ‘zan altında kalıyoruz’ diyerek bir anda istifa etti. Pilotsuz kalan Best Air, World Focus’tan uçak kiraladı, ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gerekçe göstermeden uçuş izni vermedi. Genel Müdürlük son olarak Best Air’in AOC (uçuş ruhsatı) belgesini de askıya aldı ve faaliyetlerini durdurdu. Büyük yatırımlar yapan, cebinden 10 milyon dolar harcayan, 3.2 milyon dolara uçak alan şirketin sahibesi Bahtışen Tunca, Ulaştırma Bakanlığı’na sıkıntılarını iletip çözüm istedi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü pilot eksiği tamamlanıncaya kadar izin verilmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine Tunca, İstanbul’da harıl harıl pilot aramaya başladı. Sivil Havacılık’ta uzman olarak çalışan bazı bürokratlar ise konuyla ilgili olarak çifte standart uygulandığını iddia ettiler. Bir süre önce Freebird adındaki şirkette yaşanan olayları hatırlatan bürokratlar, o dönemde Genel Müdürlük yapan Tuncay Doğaner’in, ani bir kararla tüm personeli ile birlikte AtlasJet’e geçtiğini ancak Sivil Havacılık olarak Freebird’ün uçuşlarını durdurmadıklarını hatırlattılar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ