Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Vakıfbank'ın Hazine'ye devrinin şartları belli oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Vakıfbank'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hisselerinin Hazine'ye devrinin koşullarını belirleyen ve TMSF'ye devrolan bankaların çözüm sürecinin hızlandırılmasını amaçlayan tasarı TBMM'ye sunuldu.

        Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yürürlük ve yürütme dahil toplam 60 maddeden oluşuyor. Vakıfbank'ın da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolündeki yüzde 58.51 hissenin Hazine Müsteşarlığı'na menkul kıymetleştirilerek devredilmesinin ardından, bankanın halka açıklık oranının artırılması planlanıyor.

        Banka hisselerinin devrinde fiyat, üç ayrı firmaya yaptırılan değerleme çalışmasının sonuç bölümlerinde yer alan belirtilen değerlerin ortalaması göz önünde bulundurularak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Devir bedeli olarak Hazine Müsteşarlığı bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak üzere nakit, kira sertifikası, taşınmaz, tesis, özelleştirmeye konu varlıklar ve/veya benzeri gayrinakdi değerler hisse sahibi vakıflara hisseleri nispetinde verilecek.

        Vakıfbank ile ilgili yapılan değişikliğin gerekçesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hisselerinin Hazine'ye devri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için belirli ve sürekli bir gelir kaynağına sahip olmasının amaçlandığı belirtildi.

        Öte yandan, tasarı ile TMSF'ye devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların çözümleme süreçlerinin hızlandırılması, satışlara talebin artırılması ve tasfiyelerinin kısa sürede tamamlanması öngörülüyor. Bu çerçevede köprü banka ile kamu sermayeli katılım bankalarının kurulması için yasal çerçeve oluşturuluyor. Tasarıya göre, 4603 sayılı kanuna tabi kamu sermayeli bankalar veya 6219 sayılı kanuna tabi Vakıflar Bankası, doğrudan katılım bankası kurabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ