Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'de sahte ve korsan ürün ticareti - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’de korsan ve taklit ürün ticaretinin hacminin alınmaya çalışılan tüm önlemlere karşın arttığı ortaya çıktı. Vatan Gazetesi'nin haberine göre dünya genelindeki yasadışı ticaretin boyutlarını ortaya koyan bir çalışma yapan Dünya Gümrük Örgütü’nün Yasadışı Ürün Ticareti raporu doğrultusunda Türkiye’de ele geçirilen sahte ürün miktarı hızla artış gösterdi. Sahte ve korsan ürün miktarı 10.8 milyar dolarlık iş hacmi yaratırken, bunun vergisel kaybı işin bir diğer boyutu.

        Bunun yanı sıra Türkiye’deki kaçak akaryakıt ve kaçak sigara ticareti de bu tutarın dışında.

        SİGARA VE YAKIT DAHİL DEĞİL

        Sadece kaçak akaryakıt ve sigaradan devletin en az 12 milyar TL (5.4 milyar dolar) vergi kaybı olduğu tahmin ediliyor. Buna çarşıda pazarda satılan kaçak, korsan ürünler eklendiğinde ise söz konusu vergi kaybı neredeyse 10 milyar doları buluyor.

        Türkiye’de yasadışı ticaret ile mücadeleye ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunmasına odaklanan ve bu konuda farkındalık yaratma misyonuyla faaliyet gösteren Marka Koruma Grubu’ndan (MKG) yapılan açıklamada, sahteciliğin ve kaçakçılığın global ölçekte hızla büyüyen bir sorun haline geldiği vurgulandı. Marka Koruma Grubu Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, sahteciliğin ve kaçakçılığın küresel ekonomiye her yıl yüz milyarlarca dolarlık zarar verdiğini, Türkiye’nin de bundan payını artarak aldığını belirtti. Özgür, Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi (BASCAP) verilerine göre, sahtecilik ve korsan ürün ticaretinin Türkiye’de yıllık 10.8 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını hatırlattı.

        Ali Ercan Özgür ayrıca; kaçak akaryakıtın 5 milyar TL ÖTV, kaçak sigaranın ise yıllık 5.5 milyar TL vergi kaybına neden olduğuna da dikkat çekti. Yasadışı ticaretin; tüketici sağlığı ile güvenliği açısından risk yaratan, yatırımları tehlikeye atan ve ekonomiye zarar veren bir problem olduğunu belirten MKG sözcüsü, şunları söyledi:

        İMHA VE DAVA SÜRECİ ÖNEMLİ

        “Kolluk güçlerinin çalışmalarının yanı sıra yasadışı ticareti kolaylaştıran unsurların da dikkatle ele alınması gerekir. Taklit, sahte ve kaçak gibi yasadışı ürünlerin üretim ve satışına yol açabilecek; AB müktesebatı ile uyumlu olmayan tescil/etiketlemenin uyumlu hale getirilmesi ile marka ve ürün paketlerinin standartlaştırılmasından kaçınılması önem taşıyor. Bununla birlikte fikri mülkiyet hakkı ihlallerine konu eşyaların imhasına yönelik faaliyetlerin ve dava süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi konuları önemini korumaktadır.”

        CEZALAR ARTTIRILDI

        ALİ Ercan Özgür, TCK’da alkol ve sigara kaçakçılığı suçlarına verilen cezanın alt sınırının 3 yıla çıkarılmasının hapis yolunu açtığını belirterek “Tüm bu gelişmeler kapsamında Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da kayıtdışı ekonominin oranının düşürülmesi için çok ciddi bir çalışma yapacaklarını açıklamış olmasını memnuniyet verici buluyoruz. Bu olumlu gelişmelerin sürdürülmesi, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye için son derece kritiktir” diye konuştu.

        TEHDİTTE DE SINIR TANIMIYORLAR

        Çok büyük bir uluslararası oyuncak firması son dönemde Türkiye’nin Güneydoğu sınırından çok fazla miktarda kaçak oyuncak girdiğini tespit ediyor. Oyuncakları Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtan organizasyonun Güneydoğu’daki merkezini de araştırma sonucu buluyorlar. Öncelikle avukatları aracılığıyla bir uyarı mesajı gönderiyorlar ve yasa dışı trafiğin devam etmesi halinde baskına gelineceğini belirtiyorlar. Karşı taraftan gelen yanıt çok ilginç: Madem geleceksiniz, biletinizi tek yön olarak alın zira dönüşünüz olmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ