Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Petroldeki düşüş cari açığı nasıl etkiler? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / AA

        Brent petrolün varil fiyatı, arza ilişkin endişelerle, Haziran ayında gördüğü 115.67 dolar seviyesinden yaklaşık 40 dolar değer kaybederek 76.74 dolara kadar geriledi.

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önceki gün yaptığı açıklamada, petrolde 10 dolarlık düşüşün Türkiye’nin cari açığını 4.4 milyar dolar azalttığına dikkat çekmişti. Yani petrolde yaşanan 40 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari işlemler açığını 17.6 milyar dolarlık azaltıcı etki yapacak. Ancak petroldeki düşüşün cari açığa olan etkisinin yıllık ortalama rakamlar üzerinden hesaplandığı unutulmamalı.

        Orta Vadeli Program’a (OVP) bakıldığında hükümet bu yıl için petrolün varil fiyatını ortalama 105.40 dolar olarak hesaplamıştı. 2015 yılına ilişkin tahmin ise 101.90 dolar seviyesinde. Brent petrolün düşüşünü sürdürmesi ya da mevcut seviyelerdeki seyrine devam etmesi OVP’teki tahminlerin güncellenmesine neden olabilir.

        Brent petrolün 2015 yılını ortalama 75 dolar seviyelerinden tamamlaması durumunda OVP'ye göre cari işlemler açığında petroldeki düşüşten dolayı 11.8 milyar dolarlık iyileşme görülecek.

        Petroldeki düşüş, ekonomisi emtiaya bağlı olan Rusya ve Brezilya gibi gelişen ülkelere olumsuz yansırken, Türkiye gibi enerjiye bağımlı ülkeler ise cari açık ve enflasyon tarafına sağlanacak olumlu katkının etkisiyle pozitif ayrışma yaşandı.

        Tüm bu gelişmeler sonucunda Brent petrolün varil fiyatı 115.67 dolarla haziran ayında gördüğü yılın en yüksek seviyesinden, dün itibarıyla 4 yıl sonra ilk kez 80 doların da altına inerek 76.74 dolara kadar geriledi. Böylece Brent petrolün varil fiyatındaki düşüş yaklaşık 5 ayda 40 dolara yaklaştı.

        Analistler, talep yönlü beklentilerin zayıf kalmayı sürdürmesiyle fiyatlardaki düşüşün devam edebileceğini kaydediyor. Fiyatların 80 doların altına inmesinin ardından düşüşün ivme kazanabileceğine de dikkati çeken analistler, düşüşlerin devamında 74.5 ve 70.4 doların destek olarak izleneceğini, 80 doların ise direnç konumuna geldiğini aktarıyor.

        40 DOLARI DA GÖRDÜ 140 DOLARI DA

        Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Müdürü Gökhan Şen, ABD'deki üretimin hızla arttığına işaret etti.

        Körfez ülkelerinin bu arzla baş edebilmek için ucuz petrole karşı fiyat kırdıklarını ve 80 doların üzerine razı olduklarını belirten Şen, şunları kaydetti:

        "Global aktivitedeki yavaşlamayı da atlamamalıyız. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gibi kurumlar da talep beklentilerini aşağı revize ediyorlar. Libya'da üretimin kısmen geri dönmesi de fiyat düşüşüne katkı sağlayan faktörlerden biri. Son turda ise kasım sonunda bir araya gelecek OPEC'in üretimi kısmayacağı ve fiyatlara destek sunmayacağı beklentisi de fiyatları aşağı çekiyor.

        Petrolde son 4 yılda 40 doları da 140 doları da test ettik ve bir seviye vermek güç, düşüş 40 dolara yaklaşmış durumda. Üretici şirket ve ülkelerin Batı Teksas türü ham petrol (WTI) için 70 ve Brent için 75 dolar seviyelerini kritik gördüklerini anlıyoruz. Bu seviyelerin yatırımcılar tarafından da destek olarak denenebileceğini tahmin ediyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ