Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İcra,harç ve dosya masrafları tarih oluyor... - İş-Yaşam Haberleri

        Adalet Bakanlığı tarafından kısa süre önce hayata geçirilen "Arabuluculuk" sistemi ile borç ve alacak yüzünden ihtilafa düşen kişiler mahkemeye gitmekten kurtuluyor. Arabuluculuk sistemi ile borçlar mahkemeye taşınmadığı için mahkeme masrafları da tarih oluyor.

        Adalet Bakanlığı'nın başlatmış olduğu arabuluculuk sistemi vatandaşlar tarafından benimsenmeye başladı. Borçlu ve alacaklı arasında arabulucu rolü üstlenen ve belki de yıllar sürebilecek mahkemeleri engelleyen arabulucu avukatlar sayesinde mahkeme masrafları da ortadan kalkıyor. Balıkesir'de 30 yıldır serbest Avukat olarak görev yapan Av. Seyfi Çelik, "bu sistem sayesinde 3-4 yıl sürecek uyuşmazlıklar 1 haftada çözülebilecek.

        Arabuluculuk sistemi şahısların arasındaki hukuki ihtilaflarda işin yargıya gitmeden kendi aralarında çözebilmelerini sağlayabilecek bir mekanizmadır. Bu sistem sayesinde ortalama 3-4 yılda bitecek uyuşmazlıklar çözülmüş oluyor. İki taraf kendi kararlarını kendisi veriyor ve süreci kendisi yönetiyor. İki taraf da bir anlamda bu işten memnun olarak ayrılıyor" dedi.

        Kişiler arasındaki ihtilafın daha hızlı görüldüğünü ve tarafların kendi kabul edebilecekleri neticelerle çözüme ulaşacağını ifaden Çelik, "İnsanlar mahkemeye gittiği zaman davalar senelerce sürüyor. İstemedikleri pek çok şey ortaya dökülüyor. Her bakımdan arabuluculuk sisteminin gelişmesinde fayda var. Türkiye'de henüz daha bu yaygınlaşmadı. Ama insanlar bunu zaman içerisinde, işleri düştükçe bu işlere nasıl çözüm üreteceğiz dedikçe öğrenecek" diye konuştu.

        Amerika'da kişiler arasındaki ihtilafların yüzde 80'inin bu sistem sayesinde çözüldüğünü dile getiren Avukat Seyfi Çelik, "Bu hem ekonomik olarak kolaylık sağlayacak, hem de zaman olarak. Bazı şeyler de mahremiyet içerisinde kalacak. Pek çok ihtilafllı insanlar çevresinin bunu duymasını istemiyor. Özellikle şirketler açısından da rekabet ortamında arabuluculuk önemli bir yer alacak" şeklinde konuştu.

        Arabuluculuk sistemine dizilerden de destek geldiğini belirten Çelik, "Çocuklar Duymasın ve Seksenler dizilerinde arabuluculuk sistemi işlenmişti. Şu an bu yasa yürürlüğe gireli henüz 1 sene oldu. Anca yeni yeni sınavları, seminerleri ve ruhsat işlemleri tamamlanıyor. Arabuluculuk sistemi sayesinde dava boyunca ödenmesi gereken harç, posta gideri, keşif masrafı ve bilir kişi masrafları da olmayacak. En basit bir dava açıldığı zaman bile 600 lira harç ya da gider avansı yatırıyorsunuz. En azından bunlardan kurtuluyorsunuz. Yargılama sürecini düşündüğünüz zaman ise bu süreyi iki taraf belirleyecek" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ