Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kortlarda dönen inanılmaz para, Fatih Altaylı yazı dizisi raketlerin düellosu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        FATİH ALTAYLI YAZI DİZİSİ RAKETLERİN DÜELLOSU

        Tenisçi zor yetişiyor. Ama kazandıkları rakamlara bir bakarsanız, belki siz de hemen tenise başlayabilirsiniz. Yaşınız geçtiyse çocukları ya da torunlarınızı başlatın.

        2

        Tenisçilerin dünyanın en çok kazanan sporcuları arasında üst sıralarda yer aldığı bilinen bir gerçektir. Pek çok sporcu gibi tenisçilerin de gelirleri iki ayrı kanaldan gelir. Birincisi, katıldıkları turnuvalardan aldıkları “para ödülleri”, diğeri ise sponsorluklar ve reklam anlaşmaları.

        3

        WTA World Finals’e katılan en iyi 8 erkek tenisçinin kariyerleri boyunca turnuva ödüllerinden kaç para kazandıklarını merak ediyor musunuz? O zaman buyurun aşağıdaki listeyi okuyun. Belki hemen tenise başlarsınız. Yaşınız geçtiyse çocukları veya torunları tenise başlatırsınız:

        4

        -Dünya 1 numarası Novak Djokovic (27): 67 milyon 678 bin 908 USD.
        -Dünya 2 numarası Roger Federer (33): 86 milyon 166 bin 538 USD.

        5

        -Dünya 4 numarası Stanislas Wawrinka (29): 13 milyon 264 bin 798 USD.
        -Dünya 5 numarası Kei Nishikori (25): 7 milyon 561 bin 263 USD.

        6

        -Dünya 6 numarası Andy Murray (27): 33 milyon 450 bin 85 USD.
        -Dünya 7 numarası Tomas Berdych (29): 19 milyon 369 bin 468 USD.

        7

        -Dünya 8 numarası Milos Raonic (24): 6 milyon 817 bin 669 USD.
        -Dünya 9 numarası Marin Cilic (26): 10 milyon 949 bin 754 USD.

        8

        Tabii bunlar sadece turnuva kazançları. Diğer gelirler bunun birkaç misli. Özellikle de tenisçilerin ülkelerinin ekonomik büyüklüklerine göre daha da artabiliyor bu gelirler.

        9

        ‘İSTANBUL ATP 500’Ü HAK EDİYOR’

        BU yıl Türkiye’de de ilk kez bir ATP 250 turnuvası düzenlenecek. Garanti Koza İnşaat’ın girişimleri ve sponsorluğuyla Türkiye, geçen yıl bu turnuvayı düzenleme hakkını aldı. Ödenen para yaklaşık 2 milyon dolar.

        10

        Esenyurt’ta inşası süren muazzam tenis tesislerinde nisan sonunda yapılacak turnuvaya dünya sıralamasında üstlerde bulunan 32 tenisçi katılacak. Ve kazanan 250 puan alacak. Garanti-Koza, turnuvaya Roger Federer’in de katılımını sağlamak için hemen hemen anlaşma sağlamış durumda. Federer, İstanbul ATP 250’ye katılmak için turnuva ödülü dışında yaklaşık 2 milyon dolar alacak.

        11

        Bu turnuva, WTA’nın en iyi 8 kadın tenisçisinin katıldığı turnuvayı artık düzenlemeyecek olan İstanbul için büyük prestij.
        Üstelik bunun altından başarıyla kalkarsak, önümüzdeki yıllarda ATP 500 ve ATP 1000 turnuvaları da İstanbul’a gelebilir. Nisan ayında yapılacak İstanbul ATP 250, tenisçiler için aynı zamanda Fransa Açık’a hazırlık niteliğinde. Bu yüzden de turnuva, Roland Garros gibi toprak kortta oynanacak.

        12

        Şu anda bu kortun yapımı için, Roland Garros’un kortlarını yapan ekip İstanbul’un projelerini hazırlıyor. Sakın ola ki, 250 puanlık turnuvayı küçük görmeyin. ATP sıralamasında 250 puan çok önemli. Mesela, 100. sırada bulunan tenisçimiz Marsel İlhan’ın puanı 553. Marsel’i de küçük görmeyin, ATP sıralamasında 37. sıradaki tenisçi 999 puana sahip.

        13

        Yani İstanbul’u kazanmak, alt sıralardaki tenisçiyi bir anda 10’larca sıra yukarı tırmandıracak. ATP Avrupa Başkan Yardımcısı David Massey, İstanbul için çok heyecanlı. WTA’da İstanbul’un izleyici rekoru kırmış olmasından çok etkilenmiş ve İstanbul’un bir ATP 500’ü hak ettiğini düşünüyor.

        14

        250, 500, 1000 puanlık turnuvalar

        TENİSTE, her yıl ATP’ye ve WTA’ya (Kadın Tenisçiler Birliği) bağlı olarak yüzlerce irili ufaklı turnuva yapılıyor. Bunların en önemlileri, pek çoğunuzun bildiği gibi 4 Grand Slam turnuvası. Yani sırasıyla Avustralya, Fransa, İngiltere ve Amerika Açık Turnuvaları. Bunların dışında daha alt düzeyde 3 tip turnuva var. Bu turnuvaların bazıları sadece erkeklerin katılımına, bazıları ise sadece kadın tenisçilerin katılımına açık.

        15

        Büyük bölümü ise hem kadın hem erkek tenisçilerin yer aldığı turnuvalar. Bu turnuvaların en alt kategorisi ATP 250. Yani şampiyon olanın 250 puan aldığı turnuvalar. Büyük tenisçiler bu turnuvalara pek rağbet etmiyor. Hem para hem de puan ödülü düşük olduğu için. Ancak bu turnuvalar büyük tenisçilere açıktan para ödeyerek katılımlarını sağlayabiliyorlar. Bunun bir üzeri ATP 500 turnuvaları. En üstte ise ATP 1000 turnuvaları var. Turnuvaların puanları arttıkça turnuva sayısı da azalıyor.

        16

        ATP World Final ise erkek tenisçilerin katıldığı en önemli turnuva. Bu turnuvalar ATP tarafından belirlenen takvime göre oynanıyor. Her turnuvanın bir sahibi var ve bazı ülkeler bu turnuvaları para ödeyerek satın alıyorlar. World Final’i her yıl düzenleyen Londra, bu turnuva için ATP’ye yıllık yaklaşık 50 milyon dolar ödüyor.

        17

        Tabii sponsorlar, bilet satışları, organizasyon gelirleri, merchandising, turizm gelirleri gibi kalemlerle bu parayı fazlasıyla geri alıyor. Bazı ülkeler, özellikle Arap ülkeleri de özel tenis turnuvaları düzenliyor. Ancak bunlar ATP takviminde yer almıyor ve katılan tenisçilere puan kazandırmıyor. Ancak Arap Emirlikleri, çok büyük ödüller koyarak bu turnuvalara en üst düzey tenisçilerin katılımını sağlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ