Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara’da, Türkiye-Rusya arasında 100 milyar dolarlık dev anlaşma - İş-Yaşam Haberleri

        Türk Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, beraberinde enerji, ticaret, kültür bakanları da dâhil 10 bakanıyla ve kalabalık bir heyetle gelen Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok ticari anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

        “Yeni ufuklar aramaya geliyorum” açıklamasını yapan Rusya devlet başkanıPutin “Elbette, tutumlarımız bazı konularda farklı olabilir. Bu, bağımsız dış siyaset güden devletler için doğaldır. Bununla beraber, Rusya’nın büyük önem verdiği karşılıklı diyaloğu devam ettirme noktasında ortak niyetimiz mevcuttur. Hükümetimizin tutumu ikili ticari hacmi arttırmak için yeni ufuklar açmaktır.” dedi.

        ERDOĞAN PUTİN GÖRÜŞMESİ 1 SAAT SÜRDÜ

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Baş başa görüşmenin ardından, iki liderin başkanlık yapacağı Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı başladı.

        Toplantıya, Türkiye tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan katıldı.

        ERDOĞAN VE PUTİN'DEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

        Erdoğan ve Putin'in, toplantının ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmalar imzalandı. İmzaların atılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        Türkiye olarak konseye ve çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Rusya ile 32 milyar dolar ticaret hacmini yeterli görmüyoruz. Rusya ile ticaret hacmini 2023 yılında 100 milyar dolara çıkarmak için gerekli irade mevcut. Hedef ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak. Ortak menfaatler temelinde işbirliği alanlarımızı zanginleştimeyi arzu ediyoruz. Rus tursit sayısının artacağını düşünüyoruz.

        AKKUYU'YA NÜKLEER SANTRAL

        Türkiye'de hayata geçirdiğimiz en önemli ve stratejik yatırımlarımızdan biri olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili geniş detaylı bir çalışmayı yaptık. 3 yılı aşkın bir süredir devam eden bu çalışmaların bundan sonraki süreci, dün ÇED'in onaylanmasıyla daha da artacak.

        Rusya'nın Türkiye'deki yatırımlarına yönelik hassasiyetlerini aldık, değerlendireceğiz.

        Bugüne kadar 'Güney Akım' diye geçen ama şu ana kadar şu veya bu nedenlerle engellenen süreçte de bizler bu akşam yaptığımız görüşmelerle dayanışma içerisinde, herhangi bir hukuki neticesi olmayan ama ön mutabakatla tarafların bir çalışma yapıp, süratle kısa zamanda neticelendirip bu ön mutabakatı daha sonra kesin bir mutabakata çevirmek suretiyle bir adım atacağız. Bu adımdan Türkiye olarak doğalgaz açığımızda bizler istifade edeceğimiz gibi Yunanistan sınırında, Türkiye topraklarında bir dağıtım merkezi, bir hat oluşturmayı ve oradan talep neyse bu talebe göre o merkezden cevabın verilmesi noktasında da bir ön mutabakatımız var.

        Bölgesel sorunlarımızı ele alma fırsatı bulduk. Suriye, Irak sorununu ele alma fırsatımız oldu.

        KIRIM TATARLARININ DURUMU

        Kırım Tatarlarıyla ilgili sorunları geniş şekilde ele aldık. Kırım Tatarlarıyla ilgili kendilerinin yaklaşımının olumlu olduğunu söylediler. Sıkıntı halinde görüşme mutabakatımız oldu. Açık ve samimi bir diyalog içerinde görüşmelerimiz devam etti.

        Putin'in açıklamalarından satır başları:

        Dostane, verimli bir görüşme oldu. Birçok önemli anlaşma imzalandı. Türkiye ile ticaret hacmimiz artıyor. Doğalgaz ve petrol ürünleri tedarik ediyoruz.

        Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Mavi Akım Boru Hattı'nın kapasitesini artırmada mutabık kaldık. Gazprom ve Mavi Akım için mutabakata vardık.Enerji ihtiyacını karşılanması için sevkiyat artacak.

        AKKUYU'YA NÜKLEER SANTRAL

        Projenin güvenliği konusunda da Fukuşima sonrası teknolojileri uygulanıyor. O yüzden güvenlik konusunda şüpheniz olmasın.

        RUSYA'DAN DOĞALGAZ ALIMI

        Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının artırılması konusunda mutabakata vardık. 1 Ocak itibariyle doğalgaz fiyatı yüzde 6 indirilecek.Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek. Daha sonra indirim oranı artabilir.

        RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİNDEN NOTLAR...

        PUTİN ASKERLERİ BÖYLE SELAMLADI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Putin törende önce cebinden çıkardığı notu okudu, sonra askerleri "merhaba asker" diyerek selamladı. Notta, Türkçe olarak "merhaba asker" yazdığı belirtildi.

        PUTİN, CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NA KENDİ MAKAM ARACIYLA GELDİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Putin'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na Rusya’dan getirildiği öğrenilen kendi makam aracıyla geldi.

        Kendi makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Putin, Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'i sarayın ana giriş kapısında karşıladı. Rusya ve Türkiye milli marşlarının çalınmasının ardından Putin, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı 'Merhaba asker' diyerek selamladı. Milli marşların çalınması esnasında 21 pare top atışı yapıldı.

        Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı girişinde de tokalaşarak poz verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ