Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Benzin ne kadar? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / UFUK KORCAN / ÖZEL HABER

        Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüş hız kesmeden devam ediyor. Brent türü petrolün varil fiyatı bugün 63 doların da altına inerek son 5.5 yılın dibini gördü.

        Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’de pompa fiyatlarının da aşağı gelmesine neden oluyor. Dün geceden itibaren benzinin litre fiyatında 8, motorinde ise 11 kuruşluk indirim yapıldı. Böylece Temmuz ayından bu yana yapılan indirim sayısı 10’a ulaşmış oldu.

        Ancak petroldeki düşüş ile akaryakıt fiyatlarındaki indirimler arasındaki makas bir türlü kapanmıyor. Pompa fiyatlarındaki düşüş trendi 28 Haziran tarihinde başladı. O tarihte İstanbul Avrupa yakasında 95 oktan benzinin litresi 5.12 TL’den satılıyordu. Dünkü indirimle 95 oktanın litre fiyatı 4.29 TL’ye indi. Yani 28 Haziran’dan bu yana benzinin fiyatında yüzde 16.2’lik gerileme yaşandı.

        DOLAR ARTTI AMA...

        Aynı dönemde petrol fiyatları 113.2 dolardan 63 dolar seviyelerine düştü. Başka bir ifadeyle petrolün varil fiyatı yüzde 44.4 ucuzladı. 28 Haziran-12 Aralık döneminde dolar kuru yüzde 7.3 değer kazandı.

        Yani dolardaki değer artışı da dikkate alındığında petrol fiyatlarındaki düşüşün yaklaşık yüzde 20’lik kısmının pompa fiyatlarına tam olarak yansıtılmadığı kabaca hesaplanıyor.

        Peki bu araç sahiplerinin cebini ne oranda etkiliyor?

        28 Haziran’da 45 litrelik bir aracın deposu 230.4 TL’ye doluyordu. Şimdi ise depoyu fullemenin bedeli 193 TL. Araç sahipleri 1 depoyu yaklaşık 37 TL daha ucuza dolduruyor. Fakat petroldeki düşüş akaryakıt fiyatlarına aynı oranda yansısaydı 95 oktan benzinin litresi 3.43 TL civarında olacaktı. Bu da 1 deponun 154 TL’ye dolacağı anlamına geliyor. Yani sürücüler 1 depo için şu an yaklaşık 40 TL daha fazla ödüyor.

        Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün pompa fiyatlarına tam olarak yansımamasının altında yatan ana nedenlerin başında alınan vergiler geliyor. Akaryakıttan şu an alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 95 oktan kurşunsuz benzinde 2.1765 TL, motorinde 1.5945 TL. Bu vergiler sabit olarak alınıyor ve fiyat değişimlerinden etkilenmiyor. Ayrıca akaryakıttan yüzde 18 KDV de alınıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ