Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Davutoğlu açıklıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu "Bütüncül bakış reel sektör finans sektörü makro ekonomik yapılar bütüncül perspektifle ele alınıyor.Bütüncül perspektif yanında öngörülebilirlik. Bu yaklaşımın spesifik somut alanlara inmesi önem arz ediyor.Rasyonel soğukkanlı kriz yönetimi mantığıyla piyasalara hissettirmeden büyük bir sınavdan geçiyoruz.İlan ettiğimiz eylemlerin uygulamalarında 3 ve ya 4 aylık periyodlarını sizlerle paylaşıcaz.Ön görülebilirlik dünyada çok önemli bir unsur.Sürdürülebilir kalkınma büyük önem taşıyor. Ekonomimiz son dönemde çok büyüdü.Bu büyümenin niteliksel bir hususu var,büyümenin ihracat ve üretim boyutu olmasından dolayı önemlidir.Bu günlerde bütçe görüşmelerimiz sürüyor.Bu kompozisyon aslında büyümenin sürdürülmesi açısından büyük bir işarettir."

        PETROLDEKİ DÜŞÜŞ OLUMLU YANSIYACAK

        Başbakan Davutoğlu "Ekonomi yönetimimizn iç uyumu ve istikrar bu çerçevede önem taşıyor.Finansal istikrar komitesi bu seyri yakından takipte önem taşıyor.Bütün bu yapısal dönüşüm programları özel sektöre yönelik yapısal dönüşüm programları.AKP iktarı öncesinde petrol 20 dolar civarındaydı.Şimdi petrol fiyatlarında düşüşü vatandaşımıza yansıtıyoruz.Ama kesinlikle petrol fiyatlarının düşüşünden dolayı bir gevşeme olmayacak.2015 yılında petrol fiyatlarının alternatif modellemelerle olabilecek herhangi bir çıkışa anında müdahale etmek için hazır haldeyiz.Petrol fiyatlarındaki düşüş son derece önemlidir.Bir tarafta olumlu bir etki görülüyor ama diğer tarafta uluslararası piyasalarda finanssal sonuçlar doğurabiliyor. "

        ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİN ARTTIRILMASI

        1-Ekonomimizin en temel meselelerinden birisi verimlilik düzeyimizin düşük olması. Bu yüzden verimliiğin arttırılmasına özel bir önem vereceğiz. İlk programımız üretimde verimliliğin arttırılması programı. Bu programla verimlilik algısını geliştirmeyi iyileştirmeyi katma değeri arttırmayı planlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem yer alıyor. G-20 döneminde KOBİ'lere yönelik istihdama yönelik katkı sunmaya davam edeceğiz. İmalat sanayinde kaynak verimli üretim uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Ürün tasarımını, çeşitlendirilmesini ve markalaşmalarını destekleyecek ve eğitim faaliyetleri yapacağız. KOBİ'lere finansal desteği derinlemesine arttırmayı planlıyoruz. Türk Malı'nın tanıtılması için gereken desteği sağlayacağız.

        LÜKS MALLARI TESPİT EDİP CAYDIRICI VERGİLENDİRME YAPACAĞIZ

        2-Yurt içi tasarrufların arttırılması ve israfın önlenmesi programı. Burada israfı azaltmayı planlıyoruz. İktisatlı bir ekonomik bir alt yapıyı kurmaya kararlıyız. Bu başlık altında 74 adet eylem yer alıyor. Önemli eylemler şöyle gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergilerle ilgili yeni tasarruf olmasına büyük önem vereceğiz. Taşınmazların alınmasında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayinde banka istisnaları getireceğiz. Uluslararası hükümlülükleri gözeterek yüksek tüketim malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere altın bankacılığını destekleyeceğiz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kesinti oranını uluslararası düzeye ulaştıracağız. İsrafın fazla olduğu mal gruplarını tespit edecek ve bunu engellemek için çalışmalar yapacağız.

        İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROGRAMI

        3 - İstanbul Uluslararası Finans Merkezi programı. Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü aracın etkin şekilde denetlenen bir finansal merkez olmasını hedefliyoruz. İstanbul'un ilk 25 içinde yer almasını daha sonra da bunu yükseltmesini ve finansal hizmetler sektörünün GSYH'daki payını yüzde 6'da yer almasını istiyoruz. Raylı sistem ve iletişimleri geliştireceğiz. Hem kamu hem özel sektörde sertifakaya sahip uzman sayısını arttıracağız. Ayrıca ürün ve hizmet çeşitliliğini arttıracağız.

        VERİMSİZ HARCAMALARI TASFİYE EDECEĞİZ

        4-Kamu harcamalarının rasyonelleştirme programıdır. Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamu harcama büyüklüğünü ve borçlanma gereğini yerindeliğini hedefliyoruz. Burada da 77 eylem var. Bazıları şöyle; Sosyal yardımlarda Türkiye öncü olmuştur. Burada suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek için ihtiyacı olanları daha objektif olarak belirleyeceğiz. Böylece sosyal yardım yapan kurumlarımız tek bir alanda herkesi görüp talepleri karşılayabilecek. Kamu ihtiyaçlarının ortak alım yöntemi ile tedarikini sağlayacağız. Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelikle ilgili tedbirler alacak israfı ortadan kaldıracak ek yeni bir yaklaşım sergileyeceğiz. Saydamlığın arttırılması için ihale sürecinin yayınlanmasını etkinleştireceğiz. Şeffaflığı arttırmaya yönelik çalışmamızı aslında ilerde tekrar elimizde aldığımız reformu sizlerle paylaşacağız. Hizmet binaları yapımı konusunu da ele alacağız. Kamu hizmetlerini program yaklaşımı ile ele alan bütçe programına geçeceğiz.

        YEREL YÖNETİMLERİN GÜCÜNÜ ARTTIRACAĞIZ

        5 - Kamu gelirlerinin arttırılması programıdır. Vergi sistemini yenileyeceğiz. Çalıştaylarla karar alacağız ve en etkin bir şekilde bu düzenlemeleri en kısa sürede devreye sokacağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını sağlayacağız. Kamu açısından yeniden değerlendirilmesi önem taşıyor. Vergileme alanında vatandaşa hizmet sunarken teknoloji imkanlarından daha fazla yararlanacağız. Daha detaylı istatistikler geliştireceğiz.

        İŞ VE YATIRIM ALANINI GENİŞLETECEĞİZ, İŞYERİ AÇMA VEÇALIŞMA RUHSATI KONUSUNU BASİTLEŞTİRECEĞİZ

        6 - İş ve yatırımı geliştirme programıdır. Amacımız yatırımları arttırmaktır. 2014 Yılında yüzde 15 olan yatırımları 2015'te yüzde 19'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu başlık altında 41 eylem yer almaktadır. Bunların bazıları şöyle; Ülke ekonomisi için yapıların hızlı ve etkin yürütülmesine ve sonuçlanmasına yönelik bir birim oluşturulacak. Burada yatırımlar daha hızlı yapılacak. Bir çok işlemin E-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayacağız. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili basitleştirmeler yapacağız. İş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçlerin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız. Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözümünü, mahkemeye yansıyanların ise yargı süresinin kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri alt yapısını geliştirecğiz. Bölgesel düzeyde gösterge seti geliştireecek, anketler yapacağız.

        İSTATİSTİKİ BİLGİ ALT YAPISINI GELİŞTİRECEĞİZ

        7 - İstatistiki bilgi paylaşımı programıdır. Güvenilir istatistiklerin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. İstatistik sayısını arttırmayı, istatistik üretmeyi hedefliyoruz. Bu başlık altında 28 eylem var. Bunların ana bazı unsurları şunlar; TÜİK ve diğer kurumların açıkladıkları istatistikleri bir internet sitesi kurarak oradan açıklayacağız. Kurum ve kuruluşların istatistik verilerinin TÜİK'in hizmetine açılmasını sağlayacağız. TÜİK tarafından eğitim verilecektir. TÜİK ayrıca eğitim kurumu gibi de hizmet verecektir.

        Bugün açıkladığımız 7 programla üretimde verim, tasarruf sağlanması planlanıyor. İsrafın önlenmesi önce kamudan başlayıp bütün topluma yansıması gereken bir gerçektir.

        KAMUDA SÜSLÜ PAKETLERE SON

        8-Kamuda süslü plaketler tarzında hediyeler artık sona erecek. Bunun yerine bir ağaç dikimi tarzında bir şey olacak. Gereksiz hediyeleşmelere son vermek lazım. En güzel hediye fidan dikimidir. Onlar büyüdükçe de kendi hediyesini topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar. Kamuda tanıtım kitaplarını lük şekilde hazırlamaya gerek yok. Bunun için flash disklere atmak gerekir.Bütün kurumlar buna özel önem göstermeli.

        BES'TE OTOMATİK KATILIM GELİYOR

        Yurtiçi tasarrufların artırılması için hayata geçirilecek dönüşüm eylem planı çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım için pilot çalışma 2015 yılında tamamlanacak. Otomatik katılım sistemi, işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından katkı payı kesintisi yapılmasına dayanan bir sistem olarak tanımlanıyor. "Kişiler, sisteme katılmayı istememeleri durumunda başvuru yapmalıdır" ifadesi bulunan Eylem Planı'nda bu konuda pilot çalışma başlatıldığı ve 2015 yılında söz konusu çalışmanın sonuçlarının değerlendirileceği belirtildi.

        Onuncu Kalkınma Planı ve Hükümet Programı'nda yer alan 25 yapısal dönüşüm programı içinde bulunan Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Eylem Planı'na göre, tasarrufların uzun vadeli araçlara kaydırılması bir hükümet politikası olarak ele alınacak. Bu nedenle BES'teki katılımın artırılması önem taşıyor. BES'te yapılması planlanan bir diğer eyleme göre kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaştırılacak. Kesinti oranlarına ilişkin ülke uygulamaları dikkate alınarak emeklilik şirketlerinin, katılımcıların birikimleri üzerinden yapabilecekleri fon toplam gider kesintisi tavanlarının yerindeliği değerlendirilecek. Değerlendirme sonucuna göre yönetmelik gözden geçirilecek, gerekli revizyon yapılacak. Ayrıca 2015 yılında BES'te ortalama kalış süresinin artırılmasına yönelik çalışma yapılacak, sağlık sigortalarında vergisel uygulamalar değerlendirilecek. Uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçenekleri ise Hazine Müsteşarlığı tarafından 2016

        sonuna kadar ele alınacak. Hayat grubu sigortalarında da 2015 yılında vergisel uygulamalar değerlendirilecek; 2016 sonuna kadar ise bireysel kredilerle bağlı olmayan hayat grubu sigortaların geliştirilmesi için politika seçenekleri değerlendirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ