Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanı Zeybekci, plaket kararına ilişkin konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, plaket verilmesi konusunda alınan kararla ilgili olarak, "Kesinlikle iyi niyetlidir ama aynı zamanda kötü bir gelenektir. Bundan kurtulmamız lazım" dedi.

        TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın maddeleri kabul edildi.

        Milletvekillerinin 2013 yılı Kesinhesabı üzerindeki sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Bütçede, tarıma 10 milyarın üzerinde doğrudan destek var. Emekli de var bu bütçede. Sosyal devlet özelliğin taşıyan ödenekler var mı? Haddinden fazla. Bu Hükümet'in hizmetleri de Cumhuriyet hükümetleri hizmetleri içinde yer alacak" diye konuştu.

        CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir'in, 7 Aralık 2014 günü Liberal Demokrat Parti Beyoğlu ilçe binasına asılan Hindistan'ın eski Başbakanı İndira Gandhi'nin fotoğrafının yer aldığı pankartın polis tarafından indirildiğini belirterek, "Dost ve kardeş ülke Hindistan'ın tek kadın Başbakanı olan İndira Gandhi'nin posterine polisin gösterdiği bu tahammülsüzlüğü neye bağlıyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Zeybekci, olayı ilk kez duyduğunu söyledi.

        Zeybekci, "Liberal Demokrat Parti binasına asılan posterlerin bence bir mahsuru yok. İndira Gandhi hakikaten zulme karşı bir ülkenin bağımsızlığı adına müthiş bir mücadele simgesidir. Türkiye'nin İndira Gandhi'den gocunacak ya da bir yerlerde yasaklayacağına bir anlam göremiyorum" dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Dönüşüm Planı içinde ithalatı azaltıcı önlemler, lüks tüketimi engelleyecek çalışmalar yer aldığını belirten Zeybekci, "Onların içinde sembolik anlamda bir şey var. Doğrudur. Gittiğimiz her yerde insanlar iyi niyetli şekilde gelen bakanlara, Başbakan, milletvekillerine, kurum başkanlarına plaket, sembolik olarak bir şey vermeye çalışıyor. Kesinlikle iyi niyetlidir ama aynı zamanda kötü bir gelenektir. Bundan kurtulmamız lazım. İnsanlar bunu çok daha farklı şekilde yapabilir. Maddi önemi yok ama manevi anlamda, sembolik anlamda önemi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

        Türkiye'nin 12 yıldan beri yüzde 5 büyüdüğünü, son 20 çeyrekten beri ortalama yüzde 5,8 büyüdüğüne işaret eden Zeybekci, 2008 yılından beri dünyada istihdam sayısını artırmada bir numara olduğunu söyledi.

        Zeybekci, "AB'de 6 milyon insan işini kaybederken, Türkiye 7 milyon ilave iş yarattı. Dünyada ticaret, büyüme aşağı giderken Türkiye, yüzde 3,3 seviyelerinde büyüyecektir. İşsizliğimiz, istihdam sayımızı artırmamız rağmen yüzde 10.1'dir. İş gücüne katılım oranı yüzde 44'lerden yüzde 51 seviyesine gelmiştir. Türkiye'deki nüfusun yüzde 51'i 'ben çalışacağım' demeye başlamıştır. İş gücüne katılım oranı çok yüksektir. Önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı tedbirlerle büyüme oranlarımızı yükselteceğiz. Türkiye, yüzde 5'in altındaki büyümeyi kabul etmemektedir" dedi.

        "EMANET OYLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ"

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün Ankara İl Kongresi'nde "Milli Hazineye yolsuzluk niyetiyle kim yaklaşırsa onun kolunu koparmaya hazırız" dediğini belirterek, "Şeriatta hırsızlık yapanın eli kesilir. Kol nereden çıktı? Kolsuz kahramanlar ortada dolaşır. Dini de doğru dürüst uygulamıyorsunuz. Hukuku anladık, bari dindeki teraziyi kaçırmayın" diye konuştu.

        İktidarın 1980 cuntasının getirdiği yüzde 10 seçim barajını niye kaldırmadığını soran Kaplan, darbecilerin yaptıklarından yararlanmanın haram olduğunu söyledi.

        Seçime parti olarak gireceklerini ifade eden Kaplan, "AK Parti'de yüzde 3, CHP'de yüzde 3, MHP'de de yüzde 2 emanet oyumuz var. Onları geri alacağız. Aslı çıkınca kimse fotokopiye bakmayacak. Partimiz asgari yüzde 15 oyla buraya gelecek. Şu köşede oturmayacağız. Ortalarda oturacağız ve iktidara ortak olacağız. İktidarı bizimle paylaşmak zorunda kalacaksınız. Eğer buralara gelemezsek, iktidar, Çözüm Süreci'ni kiminle götüreceksiniz, ülkenin barışını nasıl sağlayacaksınız, onu da siz düşünün. Üsküdar Üniversitesi yeni bir yalan makinesi çıkarmış. Bu yalan makinesi yerli olacak. Yerli makineye bağlandığında kutu, para sayma, ihale, para, vergi vermeme, zekat vermeme deyince bu makine acayip çalışacakmış" şeklinde konuştu.

        INDIRA GANDHİ TARTIŞMASI

        MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin polis ve parti devleti haline getirildiğini savunarak, "AKP kendi başına iktidar olmadı. Tek hükümet, çoklu iktidar yapısıdır. Paralel ve haşhaşi feryat figanlarının altında yatan bu" dedi.

        Akçay, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin sorulara yanıt verirken Mahatma Gandhi ile İndira Gandhi'yi karıştırdığını ifade ederek, "Söz konusu İndira Gandhi...Orada bir ima var; Türkçe'de, Türkiye'de bir deyimdir. Biraz da argolaşmış deyimdir. 'indira gandhi yapma' diye..." görüşünü belirtti.

        Zeybekçi, bunun üzerine yeniden söz alarak, "İndira Gandhi sizin sözlüğünüzde olabilir. İndirmek ve kaldırmak işleri eğer size aitse, onu size iade ediyorum. O anlamda kullanıldıysa eğer...." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ