Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Boğaz'daki oteller hangileri? - İş-Yaşam Haberleri
        1

        İstanbul Boğazı'nın dillere destan yalıları turizmin de en önemli figürlerinden biri olmaya başladı.

        2

        Zengin turistleri hedefleyen bazı yatırımcılar yalıları otele dönüştürüyor.

        3

        İşte Boğaz'da otele dönüşen bazı yalılar ve hikayeleri

        7

        ATİK ALİ PAŞA YALISI

        Bu bina Beşiktaş’tan Ortaköy’e kadar giden Feriye Sarayları’nın bir parçası. Osmanlı dönemindeki adı Atik Ali Paşa Yalısı.

        8

        Daha sonra Et ve Balık Kurumu’nun deposu ve okul olarak kullanılmış. 1990’larda, devlet konukevine dönüştürülmek üzere renove edilmeye başlanmış. Maliyet artınca vazgeçilmiş.

        9

        1999’da Özelleştirme İdaresi burayı bir ihaleyle özelleştirdi.

        10

        Otelin adı: Four Seasons Bosphorus Hotel

        11

        AHMET RASİM PAŞA YALISI

        Ahmet Rasim Paşa (1826-1897), Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde çeşitli valilik görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

        12

        Son olarak 1895'te Trablusgarb valisiyken hastalık nedeniyle İstanbul'a döndü. 1897 yılında Kanlıca'daki yalısında öldü. Yalısı aynı yıl çıkan yangında tamamen yandı.

        13

        Yerine, eskisinin yarısı büyüklüğünde yeni bir yalı yapıldı. Ahşap ve 3 katlı olan yeni yalı taştan yapıldı.Ailesi 1915'te bu yalıyı belediyeye sattı. Ahmet Rasim Paşa Yalısı, 1970'e kadar da okul olarak kullanıldı.

        14

        Otelin adı: Ajia Hotel

        15

        DEBRELİ İSMAİL PAŞA YALISI

        1876-1909 yılları arasında Debreli İsmail Paşa’ nın yalısı olarak kullanıldı.

        16

        1983 yılında yanan yalı, eldeki röleve projeleri ve fotoğraflara dayanılarak eskisine uygun olarak 1993-1996 tarihlerinde Turizm Bakanlığı’nın tahsis ve onayı ile “Yalı Turizm Yatırımları ve İşletmeciliği A.Ş.” tarafından yeniden aslına uygun şekilde inşa edildi.

        17

        Otelin adı: Bosphorus Palace Hotel

        18

        MUHSİNZADE MEHMET PAŞA YALISI

        Yalı, 18. Yüzyılın ilk yarısında Sadrazam Muhsinzade Mehmed Paşa tarafından yaptırıldı. Bir süre yalıda yaşayan Muhsinzade Mehmet Paşa, daha sonra onu Boynueğri Esseyyid Abdullah Paşa’nın oğlu Mehmed Said Bey ile evlenen kızı Rukiye Hanım’a düğün hediyesi olarak verdi.

        19

        1796 yılı Haziran ayında Kuruçeşme’de çıkan bir yangın üzerine Kuruçeşme’ye gelen Sultan III. Selim’in bir süre dinlenmek üzere Rukiye Hanım ve Mehmet Said Bey’in oturdukları Muhsinzade Yalısı’na çıktığı bilinir.

        20

        1920'li yıllara değin yalıda Mehmet Paşa’nın çocukları ve torunları yaşadı. Ünlü hattat Muhsinzade Abdullah Hamdi Efendi de bu yalıda doğmuş ve yaşamıştır. 1920’lerden sonra terk edilen yalı kömür ve kum deposu olarak kullanıldı.

        21

        Bugünkü sahiplerince satın alındıktan sonra restore edilerek otel yapıldı.

        22

        Otelin adı: Les Ottomans

        23

        FEHİME&HATİCE SULTAN YALILARI

        Ortaköy Camii’nden sonra kuzeye doğru devam eden sahil yolunda “Hanım Sultan Sarayları” olarak geçen bir dizi yalıdan biri olan Fehime&Hatice Sultan Yalıları, Gazi Osman Paşa Yalısı olarak da biliniyor.

        24

        Plevne Savaşı kahramanı Paşa’ya 1883 yılında II. Abdülhamid tarafından hediye edilmiş. Paşa’nın oğlu Kemaleddin Paşa Sultan’ın kızı Naime Sultan ile evlenince Naime Sultan Yalısı olarak da adlandırılmış.

        25

        1901 yılında Sultan V. Murad’ın kızı olan Fehime Sultan’a hediye verilmiş. Daha sonra Gazi Osman Paşa Ortaokulu olarak kullanılan yalı, 2003’te yandı.

        26

        Hemen yanındaki yeşil renkli yalı ise Fehime Sultan’ın kardeşi Hatice Sultan’ın adını taşıyor. THY ve DO&CO ortaklığıyla Fehime ve Hatice Sultan yalıları restore edildi.

        27

        Otelin adı: Do&Co Oteli

        28

        AMCAZADE HÜSEYİN PAŞA (KÖPRÜLÜ) YALISI

        Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın amcasının oğlu olduğundan Hüseyin Paşa’ya “Amcazade” demişler. Yalı, Boğaziçi’nin en kıdemlisi, adeta bir duayen.

        29

        1698 yılında Sadrazam Hüseyin Paşa için yapılmış olan yalının önemi sadece mimarisinden değil burada gerçekleşen olaylardan da kaynaklanıyor.

        30

        Paşa, Divan yolu ve Çemberlitaş’taki birçok binayı bugüne miras bırakmış olan ünlü ve güçlü Köprülü ailesinin bir ferdi. Bir Mevlevi olan Hüseyin Paşa, Osmanlı’da görev yapan Köprülü ailesine mensup beş sadrazamın dördüncüsü.