Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam O ülkede asgari ücret dönemi! - İş-Yaşam Haberleri

        Almanya'da nisan ayı başlarında Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) çıkardığı asgari ücret yasa tasarısının yeni yılın başında uygulamaya sokulması kararlaştırılmıştı.

        Yeni yılın başında uygulamaya girecek ve ülke genelinde geçerli olacak brüt 8,5 avroluk saatlik asgari ücret uygulaması, genel olarak tüm faaliyet alanlarında ve tüm bölgelerde geçerli olacak. Ancak, yasa tasarısında bazı istisnalar belirlendi. Koalisyon ortakları arasında sağlanan uzlaşmada, meslek eğitimi olmayan 18 yaşın altındaki yasal çalışanlar ve meslek eğitim kapsamında 3 aya kadar staj yapanlar asgari ücret uygulamasının dışında tutuldu.

        Asgari ücrete uymayan işverenler, 500 bin avroya kadar para cezalarına çaptırılabilecek

        Yasa tasarı, asgari ücret uygulaması için 2015 yılından itibaren öngörülen iki yıllık geçiş döneminde, işçi ve işveren temsilcileri arasında yapılacak görüşmelerde 8,5 avronun altında saatlik asgari ücreti belirlenebilmesine imkan tanıyor. Almanya'da asgari ücretin gelecekte, işçi ve işveren temsilcileriyle uzmanların yer alacağı, bağımsız bir komisyon tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Asgari ücrette ilk artış, 2018 yılında mümkün olabilecek. Asgari ücrete aykırı hareket eden işverenler, 500 bin avroya kadar para cezalarına çaptırılabilecek. Avrupa Birliği'nin (AB) lokomotif ekonomisi Almanya'da bugüne kadar ülke çapında geçerli zorunlu yasal asgari ücret uygulanmıyordu. 13 farklı branşta ise işçi ve işveren temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonunda asgari ücret belirleniyordu. AB üyesi 28 ülkenin 21'inde ise asgari ücret uygulanıyor.

        Uzmanlar endişeli

        Öte yandan, yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından, kamuoyunda bu tasarının ülkedeki işsizliğe, özellikle de "genç istihdama" olumsuz katkı yapabileceği tartışmaları gündeme geldi. Almanya merkezli çeşitli istatistik ofisleri ve ekonomi kuruluşları asgari ücret uygulamasının yaklaşık 900 bin iş kaybına neden olacağını ve ülkedeki rekabet gücüne olumsuz etki yapacağı konusundaki kaygılarını açıkladı.

        Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Kamu Finansmanı ve Siyasal Ekonomi Başkanı Niklas Potrafke ise, ekim ayında yaptığı açıklamada uygulamanın ekonomiyi ve büyüme beklentilerini baskı altına alacağına işaret ederek, "Politikacılar, asgari ücret tasarısının ekonomik faaliyetleri ve büyüme beklentilerini azaltmayacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ