Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2015’te KOBİ’ye 4 fırsat 3 risk var - İş-Yaşam Haberleri

        Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi KOBİ’ler için çok olumlu bir tablo çizecek. Petroldeki düşüş bir yandan Türkiye’nin yumuşak karnı cari açığı aşağı çekerken KOBİ’lerin en önemli maliyet kalemlerinde de ciddi düşüşlere neden olması bekleniyor. Petrol fiyatları üzerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu olduğu için fiyat düşse de ÖTV oranı alış fiyatının bile üzerinde olduğu için firmaların maliyetlerine yansımayacak. Öte yandan 2015’te özellikle inovasyon yapan KOBİ’ler kendi içlerinde fırsatlar yaratacaklar.

        Çünkü 2015 yılı ve sonrasında yüksek teknoloji içeren, katma değeri yüksek; yükte hafif pahada ağır ürün ve hizmetler ön plana çıkacak. Elektronik,yazılım gibi sektörler kendisini daha fazla hissettirecek. Öte yandan Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatın sürdürülebilir bir şekilde artması için ihracatçılara sunduğu Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi KOBİ’lerin yurtdışına açılmasını sağlayacak. Özellikle plastik mamuller, kozmetik, ilaç ve eczacılık ürünleri, medikal,kauçuk gibi sektörlerin ihracat performanslarında 2015 yılında da artış bekleniyor.

        TAHSİLAT SORUNU YAŞANABİLİR

        Petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi önemli bir maliyet riski oluşturabilir. Seçim süreci ise tatsız gerginlikler nedeniyle toplumsal huzuru etkileyecek şekilde sert geçmesi; çözüm sürecinin tıkanması gibi siyasal riskler barındırıyor. 2015 yılında KOBİ’leri bekleyen başka bir risk tahsilat sorunu. 2014yılında yaşanan tahsilat sıkıntısında yaşanan birikim 2015 için de stres yaratıyor.

        İNOVATİF OLAN KARLI ÇIKACAK

        Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi KOBİ’lerin en önemli maliyet kalemlerinde de ciddi düşüşlere neden olacak. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu olduğu için fiyat düşse de firmaların maliyetlerine yansımayacak. İnovasyon yapan KOBİ’ler kârlı çıkacak. Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi ihracatçı KOBİ’lerin yurtdışına açılmasını sağlayacak.

        HANGİ PAZARLARDA FIRSATLAR VAR ?

        Türk Cumhuriyetlerin’de KOBİ’leri enerji, sağlık, gıda, lojistik,inşaat sektörlerinde birçok fırsat bekliyor. Asya ve Uzakdoğu pazarları ve Afrika da fırsatlar barındırıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ