Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Soğuk hava pazarı da vurdu - İş-Yaşam Haberleri

        Ege Bölgesi'nde etkili olan yağmur, kar yağışı ve fırtına sonrası yaşanan nehir taşkınları, birçok serada ile tarım alanında hasara yol açarken, pazarlardaki meyve, sebze ve balık fiyatları yükseldi.Olumsuz hava şartları İzmir'in Bayraklı ilçesinde her cumartesi kurulan semt pazarındaki etiketlere yansıdı. İzmir'in sebze ve meyve temin ettiği Aydın, Manisa ve Balıkesir'deki kış şartları nedeniyle ıspanak, brokoli, pancar, pırasa kereviz gibi kış sebzelerinin fiyatları bir önceki haftaya göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttı.

        EN ÇOK SEBZE VE YEŞİLLİKLER ETKİLENDİ

        Soğuktan en fazla etkilenen ürün ıspanak oldu, yaklaşık yüzde 100 zamlandı. Pazarda önceki hafta ortalama 1,5 liradan satılan ıspanağın kilogramı, bu hafta ortalama 2,5 - 3 liradan satılıyor. Yılbaşı öncesi pazarda kilogramı ortalama 1 liradan satılan pırasanın fiyatı ise bu hafta 1,5-2 liradan başlıyor. Brokolinin kilogram fiyatındaki artış ise dikkati çekiyor. Pazar esnafı, önceki hafta kilogramını 1 liradan sattığı brokolinin bu hafta 2 liradan satıldığını söylüyor. Soğuk havadan etkilenen başka ürünler ise "yeşillikler" diye tabir edilen marul, maydanoz, roka ve tere otu. Geçen hafta pazarda adedi 1 liradan satılan marul bu hafta 1,5 - 2 liradan satılırken maydanoz, roka ve tere otunun demedi ise 20 kuruştan 25 kuruşa yükseldi. Meyvelerden de portakal, elma, muz gibi raf ömrü uzun olan ürünlerin fiyatlarında ise değişiklik yok. Mandalina da fiyatı bir önceki haftaya göre en çok artan ürünlerden. Önceki hafta kilogramı 75 kuruştan satılan mandalinanın bu hafta 1,25-1,50 liradan satışa sunuluyor.

        BALIK FİYATLARI DA ARTTI

        Pazarda fiyatlardaki artış trendi deniz ürünlerinde de devam etti. Balıkçıların kar ve fırtına nedeniyle denize açılamaması nedeniyle balık fiyatları yılbaşı öncesine göre ortalama 3 lira yükseldi.

        Pazardaki balıkçılardan Uğur Er Akçay, yılbaşı öncesi kilogramı 5 lira olan sardalya ve hamsinin 7-8 lira, kilogramı 15 lira olan levreğin 20 lira satıldığını ifade etti. Akçay, Ege'de birçok balıkçının geçen hafta denize açılamadığını söyledi. Pazar esnafı, ürünlerini satamamaktan vatandaşlar ise fiyatların yükselmesinden şikayetçi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ