Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hazır giyimciden ayakkabı atağı - İş-Yaşam Haberleri

        Ayakkabı sektöründe ağustosta yürürlüğe giren ithalatı sınırlayıcı tedbirler, etkisini göstermeye başladı. İthalat, kasımda eylüle göre yüzde 67 azalarak 40.8 milyon dolara düştü. Bu düşüşte en büyük etki Türkiye'de ayakkabı satışı yapan yerli ve yabancı firmaların üretimi iç pazara kaydırmasıyla sağlandı. Hazır giyim devleri Zara, H&M ve Next gibi firmalar, üretimde rotayı Türkiye'ye çevirdi. Öte yandan LC Waikiki ve Koton gibi dev yerli zincirler de ithalat yerine Türkiye'den ayakkabı tedarikine başladı.

        ALIMIMIZ VARDI ANCAK ARTIRDIK

        Hazır giyim devi LC Waikiki'nin patronu Vahap Küçük, ayakkabıya getirilen vergiler nedeniyle ithalatı azalttıklarını söyledi. Spor, plaj ayakkabısı ve terlikleri gibi ürünleri ithal ettiklerini belirten Küçük, "Türkiye'den zaten ayakkabı alımımız vardı. Ancak son dönemde artırdık" dedi. Türkiye'den alımı artırcak bir diğer firma da Koton. Yılda 4-5 milyon çift ayakkabı satan şirketin vergi öncesinde tedariğinin yüzde 80'i ithalat yoluyla yapılıyordu. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, artık bu noktada önemli bir strateji değişikliği yapacaklarını söyleyerek, "Önümüzdeki yaz sezonundan itibaren Türkiye'den tedariği yüzde 80'e çıkaracağız. Ancak giyim dahil bütün ürün gamımıza baktığımızda tedariğimizin yüzde 75'i Türkiye'den" diye konuştu.

        EVLİLİKLER ARTIYOR

        Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de, alınan tedbirlerin birim başına üretim maliyetlerini düşürdüğünü söyledi. Çetin, "Son dönemlerde ithalat yapan firmaların yurtiçi firmalarla evlilikler yaptığını ve ortak iş yapma eğilimlerinin arttığını görüyoruz" dedi. Üretim maliyetlerinin düşmesinin fiyatlara etkisine de değinen Çetin, "Reyonlara baktığınız zaman ayakkabıcıların yüzde 50 indirim yaptığını görüyoruz" diye konuştu.

        İTHALAT SON AYLARDA AZALMAYA BAŞLADI

        Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, İthalat Rejimi Kararına Ek Karar'ın yürürlüğe girdiği ağustosta 86.5 milyon dolar olan ithalat, eylül ayında yüzde 43 artışla 123.4 milyon dolara yükseldi. Buna karşın kasımda ise eylüle göre yüzde 67 daralarak 40.8 milyon dolara geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ