Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sözleşmeli çöp toplayıcısı geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ile 8 milyar dolarlık atık ekonomisi yaratılması hedefleniyor. Strateji ile sokaklarda ekonomiye kazandırılacak atık toplayan kişilere de önemli bir fırsat sunuluyor. Bu kişiler, geri dönüşüm sistemi içine alınacak ve topladıkları malzemeleri hurdacılar yerine belediyenin atık merkezlerine satabilecek. Belediyeler, bu kişileri sözleşmeli olarak işe alabilecek. Belediye bünyesinde çalışmayanlara, getirdikleri atık karşılığında para ödenecek. Sanayi Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı belge Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından onaylandı.

        ‘STRATEJİ BELGESİ’NE GÖRE HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

        SÖZLEŞMELİ SOKAK TOPLAYICISI:

        Çöp toplayıcılar, topladıkları atıkları hurdacılar ya da daha büyük toplayıcılar yerine, belediyeler bünyesinde kurulacak atık merkezlerine götürecek. Sokak toplayıcılarının belediyeler bünyesinde istihdam edilmesi de gündemde. Belediyeler, bu kişileri sigortalı olarak istihdam edebilecek.

        DİNİ ÖNEMİ ANLATILACAK:

        Belediyeler,evlerde atıkların ayrı toplanması için halkı bilgilendirecek. Ev kadınları,pil gibi tehlikeli atıklar ile ambalaj ve organik atıkları ayrı ayrı poşetleyecek. İbadethanelerde, geri dönüşüm konusunda bilgi verilecek. Konunun dini açıdan önemi aktarılacak.

        YENİ İŞ KOLLARI OLUŞACAK:

        Üniversitelerde,geri dönüşüm sektörüne nitelikli personel kazandırmak amacıyla çalışmalar yapılacak. Üniversiteler dışında da sertifikalı eğitimler düzenlenecek. Katı atık ve geri dönüşüm teknikeri gibi elemanlar yetiştirilecek.Yerinde geri dönüşüm yapan veya atıklarını kaynağında azaltan üreticiye teşvik verilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ