Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tiryakiden 1.9 milyar lira çıkacak! - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / HT GAZETE

        Yeni yılın ilk günü sigaranın vergisine yapılan zammı sigara şirketleri dün zam olarak fiyatlara yansıttı. Önce Philip Morris, ardından da JTI ve BAT zamlı fiyatlarını açıkladılar. Şirketler birkaç marka hariç ağırlıklı olarak 50 kuruşluk zam yaptılar. Böylece piyasadaki en ucuz sigaranın fiyatı 5TL olurken, en pahalı sigaranın fiyatı da 10.5TL’ye yükseldi. Öte yandan, bu zamlardan ençok Maliye Bakanlığı kârlı çıkacak. Son zamla birlikte bir paket sigaradan alınan vergi oranı yüzde 82’den yüzde 83’e çıktı. Yeni oranla birlikte,50 kuruşluk zammın da 41.5 kuruşu vergi olarak Maliye’ye gidecek. Türkiye’de 2014’te 4.7 milyar paket sigara içildiği göz önünde bulundurulursa,yapılan zam Maliye’nin geçen yıla göre toplam 1.9 milyar TL’ye yakın ek vergi toplaması anlamına geliyor.

        49 MARKANIN 28’İNİN FİYATI 6 TL VE ALTINDA

        Son yapılan zamlarla birlikte piyasada satılan 49 sigara markasının 28’inin fiyatı 6 TL ve altında,21’inin fiyatı ise 6.5 TL veüzerinde kaldı. Son yıllarda peş peşegelen zamlarla birlikte pazar yapısında ucuz sigaralara kayış hızla arttı ve 2014 sonu itibarıyla pazar büyüklüğünün yüzde 36’sını düşük fiyat kategorisi oluşturur hale geldi. Oysa bu oran 2011 yılında yüzde 8,2013 yılında yüzde 28 düzeyindeydi. Bir üst segment olan popüler segmentin payı ise yüzde 26’ya yükseldi. Sigara şirketlerinin büyüyen düşük fiyat kategorisinden pay kapmak için indirim savaşına girip girmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

        4.7 MİLYAR PAKET SİGARA İÇİYORUZ

        Yılbaşında sigaranın vergisi artırıldı, artışla birlikte bir paket sigaradaki vergi oranı yüzde 82’den yüzde 83 seviyesine yükseldi. Vergi artışının ardından,sigara şirketleri dün fiyatlara 50 kuruş zam yaptı. Bu zammın 41.5 kuruşu vergi olarak devlete gidecek. TAPDK verilerine göre,Türkiye’de 2014’te 94 milyar adet sigara içildi. Bu da pazar büyüklüğü yaklaşık 4.7 milyar paket demek. Bu hesapla, 4.7 milyar paket sigaralık pazardan Maliye Bakanlığı toplam yaklaşık 1.9 milyar TL ek vergi gelirielde etmiş olacak.

        VERGİ ARTIŞIYLA RAKIYA 6, VOTKAYA 4 TL ZAM GELDİ

        Yılbaşında alkollü içkilerinvergisine gelen zam da fiyatlarayansıdı. Piyasada rakı fiyatlarıortalama 6 TL zamlanırken,votka fiyatlarında ortalama 4TL, şarap fiyatlarında ise 3 TL’likartışlar yaşandı. Bu hesapla, içkişirketleri vergi zamlarını rakıve votkada fiyatlara neredeysebire bir yansıtmış oldu. Şaraptaise beklenenin üzerinde gelenartışın üzüm fiyatlarıyla dabağlantılı olduğu belirtildi.

        RAKI İTHAL İÇKİNİN TEHDİDİ ALTINA GİRDİ

        Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Egemen Demirtaş, rakının yeni yılın ilk gününde yürürlüğe giren ÖTV artışı sonrasında ithal içkilerin tehdidi altına girdiğini savundu. GİSDER’den yapılan açıklamada, ÖTV’deki artışın ithal içkilere yaradığına dikkat çekilirken, artışla birlikte yerli üzüm ve anason üreticisinin zor durumda kalacağı ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ