Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Yuvaları, kadınların hapishanesi olmamalı’ - İş-Yaşam Haberleri

        TÜSİAD Başkanı HalukDinçer, kadın-erkekeşitliğinin biyolojik bir tartışma değil,toplumsal bir kavram olduğunu vurgulayarak,“Kadına basmakalıp roller verilmekten vazgeçilmeli. İradelerini yok sayarak kadınlara saygılı olamayız. Kadını ev içinde konumlandıran anlayış bir kenara bırakılmalı” dedi

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer,kadının toplumdaki rolünün artması gerektiğini söyleyerek,“İradelerini yok sayarak kadınlara saygılı olamayız. Yuvası, kadının hapishanesi haline gelmemeli” diye konuştu. TÜSİAD’ın düzenlediği“Kadın Erkek Eşitliği Hakkında Her Şey” adlı kısa film yarışmasının ödül töreninde konuşan Dinçer,kadın-erkek eşitliğinin biyolojik eşitlik üzerinden bir tartışma olmadığını söyleyerek, bunun toplumsal bir kavram olduğunu vurguladı. Dinçer, “Biyolojik olarak kadın ve erkeğin farklı ve tamamlayıcı olduğu zaten malumdur. Ancak kadın ve erkek arasındaki eşitsiz toplumsal ilişkiler kültürel ve toplumsal bağlamda üretilir” dedi. Dinçer,erkek egemen bir bakış açısının tek taraflı olduğunu ve kadınlarla erkeklerin eşit konumda yer almalarını sağlamak için öncelikle erkek egemen bakış açısının terk edilmesi gerektiğini anlattı.

        ‘KADINA DESTEK GEREK’

        “Kadına basmakalıp roller,sorumluluklar yüklemekten vazgeçilmesi lazım. Hayatlarını nasıl yaşamaları gerektiğini dayatarak, iradelerini yok sayarak,kadınlara saygı gösterdiğimizi söyleyebilir miyiz? Yuvası,kadının hapishanesi haline getirilmemeli” diye devam eden Dinçer, Türkiye’de ev işlerinden dolayı iş gücüne katılamayan 11.5 milyon kişi olduğunu kaydetti. Dinçer, kadınların iş ve aile sorumluluklarını dengelemelerine destek olacak kurumsal mekanizmalar kurulması gerektiğini belirtti. Dinçer şöyle devam etti: “Oysa bu iradenin sergilenmesi gereken siyasette kadınların temsili maalesef yetersiz. Önümüzdeki genel seçimlerde siyasi partilerin aday milletvekili belirleme süreçlerinde eşit temsil ilkesini göz önünde bulundurmalarını diliyoruz. Parlamentodaki kadın oranının önemli ölçüde yükselmesini arzu ediyoruz.”

        DİNÇER’DEN‘ MUHATAP’ SORULARINA YANIT YOK

        Ödül töreninden önceki kokteyle katılmayan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, ödül töreninin ardından ise gazetecilerin‘muhatap’polemiğiyle ilgili sorularını yanıtlamadı. Öte yandan, Dinçer,konuşmasında önceki gün İstanbul’da ve dün Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör saldırılarını kınadığını belirterek, “Bu tip olayların tekrar etmemesini ve suçluların bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmelerini diliyorum” ifadesini kullandı.

        ‘ YARGI REFORMU 1 GÜN BİLE BEKLEMEMELİ’

        Dinçer, 2015 yılında temel amacın hangi siyasi eğilimde olursa olsun, toplumu partiler üstü hareket planında ortak bir hedefe yönlendirmek olması gerektiğini söyledi. Görüş Dergisi’ndeki yazısında Dinçer, böyle bir ortak hareket planının başarıyla hayata geçirilmesinin toplumsal dinginlik gerektirdiğini vurgularken, “Bu dinginliğin önünde duran etken ise hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargının niteliği ile ilgili derin sorunlardır. Bir gün bile beklemeden bu alanda atılacak adımlar, sürdürülebilir büyümenin, siyasi istikrarın ve toplumsal dinginliğin en önemli şartı olarak önümüzde duruyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ