Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Şimşek açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

        İşte Mehmet Şimşek'in konuşmasından çarpıcı bölümler:

        Enflasyonda baz etkisi rakamlardan çıkacak, petrol fiyatlarında da önemli bir düşüş var. Petrol ortalama 50-60 dolar aralığına inerse enflasyon yüzde 5'in altına bile inebilir. Enflasyonda en önemli risk faktörü doların değer kazanması. Fiyatlardan çok kur etkisinden bahsediyorum. Kimse TL'nin aşırı değerli olduğu iddiasında bulunamaz.

        Fakat doların değer kazanması gündeme gelirse fon akışını olumsuz etkiler, bu da Türkiye'de enflasyona bir miktar olumsuz etki yapar. Ancak bu geçici bir etki olur. Jeopolitik sıkıntılar Türkiye'nin büyüme performansını olumlu etkiledi. Bu şartlarda Türkiye'nin iyi bir büyüme performansı ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Yüzde 3'lük büyüme bu şartlarda iyi. Kuraklık sadece enflasyonu değil büyümeyi de olumsuz etkiledi. Son çeyrekte büyüme yüzde 3'ün altına inmezse 2014'te büyüme yüzde 3 olur.

        2014'te bütçede sürpriz yapmadık. Öngördüğümüz açığın oldukça altında, muhtemelen kapatmayı başardık. Yılsonu muhtemelen 24,5 milyar TL açık ile yılı kapatabiliriz, bunun da milli gelire oranı yüzde 1,4. 2017 yılında Türkiye ilk defa nominal bazda bütçe fazlası verecek.

        GELİR VERGİSİ REFORMU SEÇİM SONRASINDA

        Gelir vergisi tasarısını seçim öncesi ele alınmasını çok gerçekçi görmüyorum. Takdir meclisin. 17 Aralık sonrasında Türkiye'nin karşısına birçok sorun çıktı. Bu sorunlar içinde vergi reformu gecikti. Vergiyi tabana yaymamız lazım. Yeni tasarı bunu öngörüyor. Seçim sonrası ilk sıralarda gelir vergisi reformu gündeme gelecek. Sadece şehir rantlarını vergilendireceğiz.

        Genel olarak makro istikrar sağlandı, şimdi en önemli sorun düşük verimlilik, rekabet gücü ve katma değerli ürünler.

        ÇOCUK YARDIMLARI

        Çocuk başına ilave yardımların etkisinin 404 milyon TL olmasını bekliyoruz. Zenginleşmeden yaşlanma riskimiz var. Onun için dinamik nüfus yapısının korunması lazım. Isı ylıtımına 2017 yılına kadar teşvik vereceğiz. Ondan sonra yamayanları vergi politikası ile cezalandıracağız. Her binanın bir enerji verimliliği sertifikası olacak. Bütün reformlara ilişkin mali yük hesaplanmıştır. Türkiye bu reformların maliyetini gerekirse borçlanarak yapar.

        KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

        Bakan Şimşek :"Kayıt dışılıkla mücadeleyi Sn Başbakanımız çok önemsiyor.Kayıtdışılık mücadele topyekün bir mücadeledir.Sizin ödediğiniz ücrette vergi de var ve siz fiş istemeyince o para satan kişinin cebinde kalıyor. Dolayısıyla kendi paramıza sahip çıkarsak sorun kalmayacak. Türkiye mükellef sayısında vergi artışında çok önemli performans ortaya koymuştur. 2002 ylında kayıt dışı istihdam yüzde 52 idi bugün biz bunu yüzde 35 e düşürdük ve çok hızlı katediyoruz.Yeni eylem planı ile önümzdeki yıllarda yüzde 18.4 civarına yaklaşmaktır hedefimiz."diye konuştu

        PETROL FİYATLARI

        "Biz petrol fiyatlarındna çok çektik.Eğer petrol fiyatları 50 dolar civarında kalırsa Türkiye çok olumlu etkilenecek.Her 10 dolarlık düşüş cari açığımızı 4.5 milyar kadar iyileştiriyor.Eğer petrol 50 dolarda kalırsa Türkiye için olumlu olur.Her 10 dolarık düşük enflasyonu aşağıya çekiyor.Türkiyede taşıt sayısı 19 milyona ulaşmış.19 milyon civarında taşıttan bahsediyoruz.Türkiyede belli ürünleri yüksek dozda vergilendiriyoruz ben bunun doğru bir politika olduğunun kanısındayım.İthal ettiğimiz akaryakıt ürünlerini yüksek tutmamız lazım."

        PERSONEL ALIMLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK

        Bakan Şimşek :"Toplam 74 bin kadromuz var. Otomatik Doktor,polis, Asker vs.alımı belli çerçevede gerçekleşecek. Geriye kalan 40 öğretmen şubat atamalarına kalacak.Kamuya umudunu bağlamış çok genç var.Uzun vadede ihtiyaç duyduğumuz elemanları alacağız. Milyonlarca Gencimiz umudunu kamuya bağlamazın kendilerini iyi yetiştirsinler. Özel sektöre yönelsinler Bu sene biraz sınırlı alım yapacağız.Bu tablo gelecek sene de değişmeyecek."dedi

        BAZI SİGARA FİRMALARI VERGİ GELİRLERİMİZİ AŞINDIRDI

        Vergi yükünü ithal ettiğimiz akaryakıt ürünlerinde yüksek tutmamız lazım.Sigarada bazı firmalar son çeyrekte fiyatları düşürerek bizim vergi gelirlerimizi aşındırdı. Kendilerini uyardım.Sigara firmaları pazar payı için fiyatlarını düşürüyor.İçkide vergi artış oranı yüzde 10-16

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ