Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Petrol fiyatları cari açığı olumlu etkiyecek - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / UFUK KORCAN / ÖZEL HABER

        Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin yüzü yeni yılda da gülmeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, Haziran ayında gördüğü 115.67 dolar seviyesinden yaklaşık 70 dolara yakın değer kaybederek 45 dolara indi. Brent petrolde geçen sürede yaşanan kayıp yüzde 61 oldu.

        Petrolde yaşanan her 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari işlemler açığını 4.4 milyar dolar azaltıyor.

        Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) brent türü petrolün varil fiyatı, 2015 yılı için ortalama 101.9 dolar olarak açıklandı. Yani petrol fiyatlarının bu yılı ortalama 45 dolar seviyelerinden tamamlaması durumunda Türkiye’nin cari işlemler açığını 25 milyar dolarlık azaltıcı etki yapacak.

        Brent petrol bu yıl ortalama 50 dolar olursa cari açık hedeflenen seviyenin 22.8 milyar dolar, 60 dolar olursa hedeflenen seviyenin 18.5 milyar dolar altında oluşacak.

        Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcı olması durumunda OVP hedeflerinde güncelleme yapılması kaçınılmaz gözüküyor.

        VATANDAŞI DA ETKİYECEK...

        Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’de enflasyon rakamları üzerindeki baskıyı da hafifletiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarının 50-60 dolar aralığında sabit kalması halinde enflasyonun yüzde 5’in altına inebileceğini söyledi.

        Peki petrol fiyatlarındaki bu düşüş kalıcı mı?

        Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın Prensi Alwaleed bin Talal, petrol fiyatlarıyla ilgili oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. Alwaleed bin Talal, petrol fiyatlarının bir daha asla 100 dolara ulaşmayacağını söyledi. Talal, “Petrolde 100 doların üzeri yapaydır ve bu doğru bir fiyat değildir” dedi. Talal, petroldeki düşüşe neden olarak küresel ekonomideki düşük talep ve stok fazlasını gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ