Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tam takır kuru bakır! - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Dünya Bankası’nın küresel ekonomiye yönelik beklenti raporu ise olayın üzerine tuz biber ekti.Dünya piyasalarında petrolle baskı altına giren emtia fiyatları dün 2015’in en sert günlük düşüşünü yaşadı. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen ekonomik durgunluk haberleri başta bakır olmak üzere belli başlı sanayi metallerini yılbaşından beri baskı altında tutuyordu. Dün Dünya Bankası’ndan gelen küresel ekonominin geleceğine yönelik aşağı yönlü tahminler ise tüm gelişmelerin üzerine tuz biber ekti. Banka dünya ekonomisinin 2015 yönelik performansını yüzde 3.4’ten yüzde 3’e, 2016 tahminini ise yüzde3.5’ten yüzde 3.3’e indirince emtiada serbest düşüş hızlandı. Raporda Avrupa’nın yanı sıra Çin’in de büyüme verilerinin aşağı yönlü revize edilmesi bakırın ton fiyatını 5 bin 500 dolarla son 6 yılın en düşük seviyesine indirdi. Bakır piyasalar tarafından küresel ekonominin üretim barometresi olarak kabul ediliyor. İnşaattan teknolojik ürünlere, kişisel tüketimden metal sektörüne kadar çok geniş bir alanda kullanılan bakır çok sayıdamal ve hizmetin fiyatını da belirliyor. Piyasalar ekonomik sağlık bakımından en iyi durumda olan ülke olarak ABD’yi görüyor. ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Almanya Avrupa kıtasından durumu nispeten iyi görünen ülkeler arasında. Ancak bu ülkelerin üretim kapasiteleri emtiayı başlı başına istenen fiyatlarda tutmaya yetmiyor.

        ÇİN KORKUTTU

        Zira küresel ekonominin üretim merkezi olarak görülen Çin başta sanayi metalleri olmak üzere emtianın hemen her alanında büyük alıcı ve kullanıcı durumunda bulunuyor. Dünya Bankası’nın raporundan da anlaşılacağı gibi bu yıl ve seneye Çin ekonomisinin yavaşlayacak olması emtianın daha da baskı altına gireceğini gösteriyor.

        METALLERİN UCUZLAMASI KÖTÜ HABER

        Petrol fiyatları bu yıl yüzde 16 oranında geriledi. Düşüş son altı ay için ise yüzde 60’a ulaştı. Şimdi sanayi metalleri de düşüşe geçti. Bu durum hem üretici hem de tüketiciler açısından iyi haber. Zira fiyatların düşmesi enflasyonun da azalması anlamına geliyor. Ancak düşüşün uzun sürmesi az sayıdaki yatırımların ertelenmesi anlamına geleceği için emtiadaki düşüş başta ABD ev AB olmak üzere dünya için de çok hayırlı görünmüyor.

        KÜRESEL BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

        Dünya Bankası bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel büyüme öngörül erini düşürdü . Kuruluş, yayınlad ığı Küresel Ekonom ik Beklenti ler raporun da hazirand a yüzde 3.4 olarak açıkladığ ı 2015 küresel ekonom i büyüme öngörüs ünü yüzde 3.0’e, 2016 beklenti sini ise yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e indirdi. Banka, indirime gerekçe olarak Avrupa, Japonya ve bazı gelişen ülkelerd eki ekonom ik görünüm ün hayal kırıklığı yaratma sını gösterdi . Dünya Bankası Türkiye için bu yılki büyüme tahminin i yüzde 3.5’te bıraktı.

        FİYATLARIN SÜREKLİ DÜŞMESİ KISIR DÖNGÜYE NEDEN OLACAK

        - Petrol sanayiden enerji üretimine pek çok alanda fiyat belirleyici olduğu için enflasyonu da etkiliyor.

        - konomisi tekleyen ülkeler durgunluğun yaşandığı bir ortamda fiyatların düşmesinden endişe duyuyor.

        -Petrolün ardından sanayi metallerinin de ucuzlaması mevcut enflasyonu daha da düşürecek.

        - Bu durum ise ülkelerde hem üretim hem de tüketim planlarının ileri tarihlere atılmasına neden olacak.

        - üketimin düşmesi ise enflasyonun düşmesi anlamına geleceği için kısırdöngü devreye girecek.

        - Bu kısırdöngü ekonomisi tekleyen ülkelerin düzelme umutlarını ertelemelerine neden olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ