Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dolar nereye kadar çıkar? - Makro Ekonomi Haberleri

        Aslında yaşanan ekonomik krizi en güzel şekilde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarif etti: ‘Afrika’daki kabile bile bu krizden etkilenecek.’ Eğer krizden etkileneceğimiz konusunda hükümette bir uzlaşma sağlanırsa, ülkeyi dalgalardan asgari şekilde kurtarmak için tedbir almak daha kolay olacaktır. Ancak, bu dönemde vatandaşın ekonomistlere, siyasetçilere, bakanlara ve bankacılar bakarak yola çıkmaması, yatırım yapmaması gerekiyor.

        Bir okurum mesajı şöyle; ‘Türkiye ne kadar sağlam? Bankacılık sistemimiz 2001 yılından bu yana nasıl değişiklik gösterdi? Ekonomi ve borsa ne olacak? 50000’li seviyelerden aldığım hisse senetleri var. Panik yapıp satmadım. Bekliyorum. Bekleyeceğim elbet bir gün endeks yine o seviyelere dönecek? Ama kaç yıl sonra.... Piyasalar düzelir mi?’ Diğer okur mesajlarında ise başta dolar olmak üzere dövizin durumu merak ediliyor?

        Bu atmosferde kimin görüşüne ne kadar güvenileceği tartışmalı. Hatta bu atmosferde değil normal zamanlarda bile, bankacılara, aracı kurum yöneticilerine, yatırım uzmanlarına, ekonomistlerin görüşlerine mesafeli kalmak gerekir. Daha önce yöneticiliğini üstlendiğim ekonomi dergisinde de bu tarz tartışmaları çok yaşadık. Zira uzman diye görüşüne başvurulan kişilerin tamamının yorum yaptığı, görüş verdiği konularla ilgili bağımlılığı, bu kanallardan kazancı söz konusu. Durum böyle olunca vatandaşın işine yarayacak bağımsız bir görüş ortaya koymak çok zor.

        Hatta aynı konu üzerine görüşü alınan uzmanların, 6 ay sonra benzeri sorulara farklı cevaplar verdikleri, farklı görüş savundukları, 6 ay sonrası için yaptıkları yorumlarda isabet oranlarının zayıflığı söz konusu. Bu tablonun oluşmasında elbette ekonomiye etki eden faktörlerin değişiminin de ciddi payı var.

        Şöyle ki; Ülkelerin stratejik durumları, bölgelerin hassas yapıları ekonomistlere ilave olarak başka uzmanların görüşlerine de başvurmayı zorunlu kılıyor. Ancak, tüm perspektifleri toplayıp ortak bir görüş ortaya koymaksa yapabilen bir şey değil.

        Bu sebeple, gerek bugün yaşadığımız küresel krize ve gerekse durum normale döndüğünde ekonomideki gelişmelere farklı açılardan bakıp, değerlendirme yapmak gerekiyor. Dolayısıyla doların nereye kadar çıkacağını kim tahmin edebilir?

        Avrupa’da krizi yönetecek lider yok

        Avrupa Birliği (AB) liderleri, finans piyasalarına yönelik yeni düzenleme yapmakta lidersizlik sebebiyle zorluk yaşıyor. Zaten şu an yaşanan tablo da çok dramatik. Düşünün İngiltere Başbakanı Gordon Brown, AB düşüncesine kuşkuyla bakıyor, euroyu kabul etmiyor, ancak ekonomik krizin atlatabilmesi için bankaların kurtarılması yönünde paket hazırlanmasında etkili konumda. Fakat AB’de bu süreci yönetecek lider yok. Hatta ortak hareket edilmesi noktasında kuşkular atılmış değil.

        Cepte numara nereye taşınacak?

        Cep telefonu kullanıcılarına numaralarını aynen koruyarak hizmet aldıkları operatörü değiştirmesine yönelik düzenlemelerin yapılmasının ardından tartışmalarda başladı. Mobil numara taşınabilirliği konusunda her operatörün görüşü farklı. Abone sayısı az olan yüksek oranda numara taşınacağını savunuyor. Turkcell ise ayın görüşte değil. Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimleri Bölüm Başkanı Ahmet Ulubay, yeni uygulamayla cep telefonu kullanıcılarının beşte birinin numarasını taşımasının beklendiğini belirtiyor. Avea yetkilileri de numara taşıması için abonelerden ekstra ücret talep etmeyeceklerini belirtiyorlar. Ancak her iki GSM operatörü de sektörün lideri Turkcell’den bu vesileyle abone alabilecekleri tahminin de bulunuyorlar.

        Gerçek şu; Beklenen oranda yani 5’te bir düzeyinde numara taşınması imkânsız. En iyi oran yüzde 5-6 seviyeleri. Ancak, en fazla hareketin büyükten küçüklere doğru olacağı görüşü de doğru değil. 9 Kasım’a az var. Bekleyelim bakalım bu rekabette hangi GSM operatörü başaralı olacak, vatandaş ne kazanacak?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ