Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya, Türkiye'nin seviyesine düştü! - İş-Yaşam Haberleri

        Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublenin devalüasyonu nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisine bir kötü haber de Moody's'den geldi. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, Rusya'nın kredi notunu Baa2'den Baa3'e indirdi. Böylece Standard & Poor's ve Fitch'ten sonra Moody's de Rusya'nın notunu yatırım yapılabilir en düşük ülke seviyesine çekmiş oldu. Türkiye ve Hindistan da aynı seviyede yer alıyor. Moody's Rusya'nın notunu Ekim ayında Baa1 seviyesinden Baa2 seviyesine çekmişti.

        Bu haliyle Rusya'nın kredi notu, 1998 krizinden bu yana en düşük yatırım yapılabilir ülke reytingi seviyesini görmüş oldu. Kuruluş, Rusya'yı izlemeye aldığını ve notun bir kez daha düşebileceği uyarısında bulundu. Moody's, Rusya'nın notunun düşürülmesinde petrol fiyatlarını düşmesi ve 1998'den bu yana en ciddi kur krizi yalanmasını gerekçe gösterdi. Petrol varil fiyatlarının 110 dolar seviyesinden 50 dolara kadar gerilerken, dolar da 65 rubleye kadar çıktı. Moody's'in beklentisine göre Rusya 2015'de yüzde 5,5 oranında küçülecek. 2016'de yüzde 3 küçülmesi beklenen Rusya'da 2018'e kadar büyüme beklenmiyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşuna göre siyasi kaynaklı riskler jeopolitik tansiyonu yükseltiyor ve yatırımcının kararlarını olumsuz etkiliyor.

        Rusya'nın mevcut krizde iki pozitif yönü ise rezerv fazlalığı ve dış borçlarının azlığı. 400 milyar dolara yakın rezervi olan Rusya'nın dış borçları da gayri safi milli hasılasının yüzde 11'i kadar.

        Öte yandan Standard & Poor's'un da Rusya'nın yatırım notu ile ilgili ay sonunda yeni karar açıklaması bekleniyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ