Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Passolig ve azalan ilgi kulüpleri zorluyor, İşte boş tribünlerin bilançosu - İş-Yaşam Haberleri

        RAHİM AK/HT GAZETE

        Passolig ve futbol izlenirliğinin düşmesi Türkiye’nin mali gücü en iyi kulübünü bile bozdu. Fener’in ilk yarıda gelirleri 15.3 milyon lira düştü. Kulübün zararı, kurdaki yükseliş ve faiz giderlerinin de artmasıyla 52.1 milyondan 86.3 milyon liraya çıktı. Diğer takımlar için ise daha kötü bir tablo bekleniyor.

        Türkiye’de sporun temel sponsorlarından olan Ülker Grubu’nun sponsorluktan çekileceği açıklaması ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da yayın havuzundan çıkma isteğini dile getirmesine neden olan tablo, Fenerbahçe’nin açıkladığı bilançoda rakamlara döküldü. Passolig uygulaması ile boşalan tribünler, futbol izlenirliğinin azalması ve şike süreci ile birlikte futbolun ağır darbe aldığı Fenerbahçe’nin ilk sezon bilançosunda ortaya çıktı. Türk futbol takımları içinde mali açıdan en düzgün sayılan Fenerbahçe’nin 30 Kasım 2014’e kadar olan 6 aylık bilançosunda kulüp gelirlerinin 139.7 milyondan 130 milyona gerilediği görüldü.

        15.3 MİLYON LİRA AZALDI

        Daha da önemlisi mağazacılığı bir kenara bırakıp sadece futbol faaliyetlerine bakıldığında ortaya çıkan sonuç tabloda görülüyor. Çünkü kulübün futboldan elde ettiği gelir 97.7 milyondan 84.4 milyona indi. Böylece kulübün tribün ve naklen maç yayınlarından elde ettiği gelirlerin Passolig nedeniyle en az 15.3 milyon lira azalmış olduğu görüldü. Fenerbahçe’nin finansman giderleri hariç futboldan esas faaliyetleri nedeniyle yazdığı zararı 42.9 milyondan 54.3 milyona çıktı. Çünkü önceki dönemde başta futbolcu transferleri olmak üzere harcamaları 127 milyon lira olan kulüp bu kez 135 milyon liralık harcama gerçekleştirdi. Harcama artıp gelir azalınca açık da büyüdü.

        ZARAR YÜZDE 65’E VARAN ORANLA ARTTI

        Tribün gelirlerinin yanı sıra futbola olan ilginin şike süreciyle birlikte azalmış olması nedeniyle kulüp başta forma göğüs reklamı olmak üzere sponsorluk gelirleri konusunda da sıkıntı yaşıyor. Kulübün gelirleri azalıp başta finansman olmak üzere giderleri de artınca zarar katlandı. 2013’ün ilk sezonunda 52 milyon lira olan zarar yüzde 65 artışla 86.3 milyon liraya fırladı. Futbol faaliyetinin yanı sıra zararın katlanmasına 28 milyon liradan 32 milyon liraya çıkan finansman giderleri de neden oldu. Borcu katlanan Fenerbahçe’nin gerek borcun Euro cinsinden olması gerek ödediği faizin artması nedeniyle mali yapısı sarsılıyor.

        Fenerium’da hayal kırıklığı

        Fenerium’un satışları önceki yıl 46 milyon lira iken bu yıl 54.4 milyon lira oldu. Ancak şirketin kârı 3.9 milyon liradan 2.8 milyon liraya düştü.

        BORÇ SINIRI AŞTI TEKNİK İFLASA SÜRÜKLENDİ

        FB bir süre önce Fenerium’un yüzde 82.5’ini 231 milyon liraya dernekten alıp halka açık şirkete vermiş, karşılığında dernekten alacaklarını silmişti. Kulübün aktif büyüklüğü iştiraklerden alacaklarının bilinmesiyle 220 milyon lira azalarak 547 milyondan 335 milyon liraya indi. Artan zarar ile birlikte borçları da yükselerek önceki yıla göre 659 milyon liraya çıktı.

        ‘BELİRSİZLİKLER VAR’ UYARISI

        Böylece borç tutarı önceki yıla göre 236 milyon, Mayıs 2014’e göre 73.7 milyon lira arttı. Fenerbahçe’nin kısa vadeli borçları toplam varlıklarını karşılayamaz hale geldi. Kulübün kısa vadeli borçları 389 milyon lirayken toplam varlıkları 335 milyonda kaldı. Bu ise teknik iflas anlamına geliyor. Özkaynakları da 323.9 milyon lira negatife dönen Fenerbahçe’nin bağımsız denetim şirketi “Bu durum işletmenin sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak belirsizliklerin mevcudiyetini gösteriyor” tespiti yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ