Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 50 Euro’nun üstü ‘yemezler’ - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY /HT GAZETE

        Özellikle son 10 yılda pek çok küresel restoran zincirinin Türkiye’ye ve İstanbul’a iştahla baktığını gördük. Ancak ABD’li, Uzakdoğulu, Avrupalı bazı markalar büyük şatafatla geldiği İstanbul pazarından kısa sürede çıkmak zorunda kaldı. Çıkmasa da finansal sorunlar yaşadı. Örneğin geçen hafta Jamie Oliver içinde bulunduğu finansal darboğazı açmak için iflastan korunma talebinde bulundu.

        PAZAR SANILDIĞI GİBİ BÜYÜK DEĞİL

        Bu haberler gündeme düşünce, biz de geçmişten günümüze İstanbul’un ‘boğaz’ından kimler geldi kimler geçti, derledik ve dünya devlerinin neden Türkiye pazarında hüsrana uğrayabildiğini araştırdık. Yüksek kira herkesin diline pelesenk olmuş nedenlerden biri. Buna bir ekleme de Sunset’in patronu Barış Tansever yapıyor. Tansever, İstanbul’da 18 bin restoranın sadece 50’sinde 50 Euro ve üzeri fatura ödendiğini, lüks segmentte pazarınsanıldığı kadar büyük olmadığını anlatıyor. Türkiye’den gelip geçen yabancıların hepsinin hikâyesinin ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini dile getiten Tansever şunları söylüyor: “Örneğin Hakkasan veya Spice Market, Jamie Oliver ile aynı ligde değil.

        Dolayısıyla zorluk yaşama nedenleri farklı olabilir. Kiminin lokasyonu yanlıştı, kiminin işletmecisi yanlış ya da Türk damak tadına uygun yemek yapamadı. Fakat genel olarak herkes için geçerli olan gerçekler de var. Bunun birincisi kira. Kiralar İstanbul’da çok yüksek. New York’tan yüksek kiralar alınıyor bazı yerlerden. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bir diğeri de bunu kabul edelim: Türkiye fakir ülke. Bakın toplam 18 bin lokanta var, bunlar arasında içki dahil toplam faturayı 50 Euro ve üzerinde çıkarabilenlerin sayısı 50 tane. Bu küçük pastadan daha çok restoran pay almaya çalışınca hayal kırıklığına uğruyorlar.”

        100 LİRANIN ÜSTÜ 60 RESTORAN VAR

        The Boston Consulting Group 2014’te yaptığı araştırmada 100 liranın üzerinde kişi başı yemek yenilen restoran sayısını İstanbul için 60 olarak açıklamıştı.

        ‘4 MİLYON CİRO YAPAN SAYISI 15’

        The Boston Consulting Group tarafından 2014 yılında hazırlanan dünya lüks tüketim raporuna göre lüks restoranda İstanbul, Paris’in önüne geçti. Araştırmada İstanbul’da 100 liranın üzerinde kişi başına yemek yenilen restoran sayısı 60 olarak ifade edildi. Sunset’in sahibi Barış Tansever, 50 Euro yani 150 lira üzeri için bu rakamın 50 olduğunu ifade ederken, “4 milyon Euro’nun üzerinde yıllık ciro yapan restoran sayısı 15’i geçmez” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ