Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeme içme sektörünün ciro rekortmenleri - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Tayfun TOPAL/HT GAZETE
        Yapılan yatırımlar ve sektöre dahil olan yerli yabancı yeni oyuncularla birlikte yeme-içme artık ciddi bir işkolu ve yatırım aracı. Uluslararası şirket evliliklerinin yaşandığı sektörde milyonlarca dolarlar telaffuz ediliyor. Bu doğrultuda verilen hizmet ve kalite giderek yukarıya çıkıyor.

        2

        Ülkemiz için en önemli gelir kaynağı olan turizmin en önemli kalemlerinden yemeiçme üzerine ben de ülkemizin en çok turist alan şehri İstanbul’daki ciro rekortmenlerini ele aldım. Ciroları gördükten sonra sektörün ne kadar geliştiğini, ucunun ne kadar açık olduğunu önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.

        3

        Gururumuz Reina 44 MİLYON TL

        Evet o bir gece kulübü ama yerli yabancı sokaktan çevirdiğin 10 kişiden 8’i Reina’ya çok farklı anlamlar yükler. İstanbul denilince akla gelen bir marka, hatta İstanbul’un alamet-i farikalarından biri. Gerek konumu, gerek kalitesi ve başarılı yönetimi ile İstanbul gece hayatının dünyaya açılan kapılarından.

        4

        İçinde marka olmuş restoranlar ve gece kulübü ile eğlence kompleksi olarak adlandırabiliriz Reina’yı. Su Grubu’nun amiral gemisi olan Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan. Hafta içi 200 kişi ağırlayan Reina, hafta sonu beş bin kişiyi ağırlayarak bir rekora imza atıyor.

        5

        Yabancıların tercihi Sunset 32 MİLYON TL

        İstanbul'da fine dining denilince ilk akla gelenlerden birisidir Sunset. Barış Tansever’in sahip olduğu mekân, Ulus sırtlarındaki konumuyla 1994 yılından beri sosyetenin ve iş dünyasının en uğrak noktalarından bir tanesi. Özellikle dünyaca ünlü şef Takamura’nın suşi yorumları ve şarap kavı konusunda tek olduklarını söyleyebilirim.

        6

        Akdeniz mutfağı tarzında zengin bir mönüyle hizmet veriyorlar. Yaz aylarında bar bölümüne lounge ekleyerek gecenin geç saatlerine kadar konuklarını ağırlıyor. Ülkemize gelen yabancıların da gözdesi olan mekân yurtdışında da saygın bir yere sahip. Kurumsallaşan restoranların başında gelen Sunset’in geçtiğimiz yıl cirosu 32 milyon TL’ydi.

        7

        En çok konuşulan etçi Nusret 36 MİLYON TL

        Steak denilince akla gelen markalardan biri olan Nusret, ilk açıldığı 2010 yılından bu zamana popülaritesini, mekânlarını ve kazancını artırdı. 2012 yılında Doğuş iştiraki D.ream bünyesine katılan marka bugün sadece steak house değil burger konseptinde de hizmet veriyor.

        8

        Et tedariki, sunum ve eti kendilerince yorumlamalarıyla öne çıkan etçilerden. Satın alınmayla birlikte Nispetiye Caddesi’ndeki yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Nusret Steak House, öğle saatlerinde servis vermeye başlıyor. Ankara, Bodrum gibi lokasyonlarda şubeler açan Nusret’e sadece yemek için yurtdışından gelen müşterileriler olduğu biliniyor.

        9

        Şehir kulübü Papermoon 26 MİLYON TL

        Akkök Ailesi’nin 1996 yılında Akmerkez’in altında açtığı bu İtalyan restoranı, ilk açıldığı günkü heyecanıyla yoluna devam ediyor. Geçen zaman içerisinde İtalyan restoranı kimliğini koruyup kemikleşen müşterisi ile şehir kulübü olma yolunda ilerledi. Böyle diyorum çünkü mekân sadece lezzet dağıtmıyor.

        10

        Türkiye’nin en ünlü işadamlarından ve ailelerinden oluşan bir kitlesi var. Çoğu işadamının kendisine özel masası olduğu hep konuşulur. Öğle saatlerinde açılan mekân gece geç saatlere kadar hizmet veriyor. Şehir kulübü olarak nitelendirdiğimiz mekânın geçen yıl ki cirosu 26 milyon TL.

        11

        Ulus sırtlarında bir klasik Ulus 22 MİLYON TL

        İstanbul eğlence hayatında klasik olmuş mekânlardan şüphesiz bir tanesi de Ulus 29’dur. Metin Fadıllıoğlu’nun ve ekibinin başarısı, değişen eğlence hayatına ayak uydurmasında gizli. 1993 yılından bu zamana kendine değer katarak günümüze ulaşan bir marka Ulus 29. Ulus Parkı’nın içerisindeki konumuyla Boğaz’a adeta tepeden bakan mekân, haftanın 7 günü hizmet veriyor.

        12

        29, köfte, yoğurtlu kebap ve taş fırından çıkan lezzetleriyle artık birer klasik. Mekânın girişinin sol tarafında yer alan teras barıyla da hem lounge hem restoran olarak hizmet veriyor. İstanbul eğlence hayatının klasikleşmiş mekânının geride bıraktığımız yıldaki cirosu 22 milyon TL.

        13

        24 saat kullanılan mekân Masa 24 MİLYON TL

        Şimdi alışveriş merkezleri arasında İstinye Park’ın ayrı bir yeri, kendine has bir havası var. Listemize giren mekân ise artık AVM ile bütünleşen, hem İstinye Park’ın hem de İstanbul’un en çok ciro yapan mekânlarından biri: Masa. Lüks mağazaların bulunduğu orta alanda yer alan mekân gün içerisinde her saat rağbet görüyor. İster alışveriş merkezindeyken geçip oturuyorsunuz ya da sırf Masa’ya gitmek için İstinye Park’a doğru yol alıyorsunuz.

        14

        Ünlü isimlerin de rağbet ettiği mekân sadece buluşma noktası konumuyla değil lezzetleri ve hizmet kalitesiyle de adından sıkça söz ettiriyor. D.ream bünyesinde hizmet veren Masa’nın 2014 yılındaki cirosu ise 24 milyon TL.

        15

        Bebek’in gözbebeği Lucca 21 MİLYON TL

        İlk açıldığı günden beri şehrin buluşma noktası olan Lucca yeme içmeye farklılık katan bir mekân oldu. 10 yıldır benzeri çok mekân açıldı ama Lucca’nın başarısını tutturamadı. Sabah 10’da misafirlerini ağırlamaya başlayan Lucca, sabaha karşı 2’ye kadar hizmet veriyor.

        16

        Erken saatlerden gece yarısından sonraya kadar açık olduğundan mönüsü çok zengin, kokteylleri keza öyle. Bir de başarılı müzikleri eklenince Cem Mirap’ın artık bir İstanbul klasiği mekânı ciro rekortmenlerinden biri oluyor.

        17

        Kanyon'un favorisi Gina 18 MİLYON TL

        Kanyon’daki Harvey Nichols mağazasının girişinde yer alan mekân, mönüsüyle günün her saatinde gidilebilecek türden. Akdeniz mutfağını başarıyla yorumlarken Kanyon’un en çok rağbet gören mekânları arasında yer alıyor.

        18

        Doğuş Grubu’nun Doors Grup’u satın almasıyla D.ream bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor. Gina’nın 2014 yılı cirosu ise 18 milyon TL.

        19

        Eskisinden daha da güçlü 16 MİLYON TL

        Açıldığı günden beri Nişantaşı denilince akla gelen mekânlardan olan Beymen Brasserie, konumuyla dekorasyonuyla ve lezzetleriyle tercih edilen mekânların başında geliyor Nişantaşı’nda. Bir ara ufak bir bocalama dönemi geçirse de yapılan ufak bir hamleyle şimdi daha da güçlü. Özellikle mönüsüne yeni kattığı bizden lezzetler mekâna hareket kattı.

        20

        Ağırlıklı olarak Fransız mutfağını sunan mekânın kokteylleri de çok başarılı. Nişantaşı Beymen’in girişinde bulunan mekânın 2014 yılındaki cirosu 16 milyon TL.

        21

        Müşteri trafiği yoğun 18 MİLYON TL

        Et kelimesine karşılık gelen isim nedir desem çoğu kişi içinden Cüneyt Asan ismini geçirir. Günaydın markası sadece hizmet veren bir restoran markası değil, ayrıca bir akademi de kanımca. Günaydın markasının İstinye Park’taki şubesi ise Günaydın’lar içinde en çok iş yapanlardan bir tanesi. Köfte, döner konseptiyle hizmet veren mekân, alışveriş merkezinde en çok rağbet gören yeme içme noktası olarak dikkat çekiyor.