Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Görünen o ki mesaj alınmamış' - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası’nı faiz indirmediği için geçtiğimiz hafta “Ya neyi bekliyorsun” diye eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gelen ‘yarım’ puanlık indirimin ardından, “Bir defa bu indirimi bizim yeterli bulmamız mümkün değil. Görünen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini almış değil” değerlendirmesinde bulundu. Etiyopya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e indirmesi kararının ardından bankaya yönelik sert eleştirilerini sürdürdü.

        VATANDAŞI ALDATMANIN FAYDASI YOK

        Şu anda uluslararası bu alanda söz sahibi olan insanların dahi bu indirimi yeterli bulmadıklarını, çok daha fazla indirimin yapılabileceğini söylediklerini belirten Erdoğan, “Sadece olaya politika faizi açısından bakmamak lazım. Bir de bunların katları var. Bu katlardan da baktığınız zaman yapılanın pek bir işe yaramadığını görüyorsunuz. Yani olayı o katlarla değerlendirmeye aldığımızda 11 puanı filan buluyor, Merkez Bankası’nın şu andaki faizi. Burada vatandaşı aldatmanın hiçbir anlamı yok” dedi.

        BU FAİZLE YATIRIM YAPILMAZ

        Türkiye’de bu faiz oranıyla yatırım yapmanın çok zor olduğunu belirten ve ‘adeta mümkün değil” yorumu yapan Erdoğan, “Eğer biz istihdam sağlıyorsak bu faizle bunları yapmak mümkün değil. Biz burada ne kadar ucuz üretim yapabilirsek, rekabet gücümüz ne kadar artarsa o zaman uluslararası camiada da iç piyasada da bizim tüketim noktasında da imkanlarımız artacaktır, ihracatımız da bu noktada artacaktır. Ben kesinlikle şu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum” dedi.

        BAŞBAKAN ILE GÖRÜŞLERIMI PAYLAŞACAĞIM

        Merkez Bankası’nın “eleştirilemez”, “layüsel” olmadığını belirten Erdoğan, “Yanlış adımlar attıkça bu eleştirileri de alacaktır. Bu konuda şahsen ben Cumhurbaşkanı olarak bu hassasiyetimi bundan sonra da sürdüreceğim. Sürdürmeye devam edeceğim. Başta sayın Başbakan olmak üzere ilgili bakan arkadaşlarla da bu konudaki görüşlerimi aynen paylaşacağım. Çünkü benim şahsen ülkemdeki yatırımlar noktasında hassasiyetle canımı yakan konulardan birisi bu yüksek faiz uygulamasıdır” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ