Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Petroldeki düşüş olumlu yansıyacak' - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AMB kararlarının etkisinin Türkiye'ye olumlu olacağını düşürdüğünü söyledi. Şimşek, "AMB'nin tahvil alımlarının Türkiye'ye etkisi olumlu olur. 2015-2016'da Fed de para politikasında normalleşmeye gitmeye başladı zaten, faiz artırıma başlayacak. Avrupa ekonomisinin iyileşmesi de Türkiye için olumlu olur. Dolayısıyla sermaye akımları ve Türkiye'ye fon akışı anlamında Türkiye'yi olumlu etkiler." dedi.Türkiye’nin banka ekonomik dengeleri iyileşme sürecinde olduğu için Türkiye’ye ilgi büyük.Sermaye piyasasına ilginin artacağına inanıyorum.Avrupa bizim için çok önemli.

        "FED'İN FAİZ ARTIŞI ERTELENEBİLİR"

        Maliye Bakanı Fed'den beklentilerini ise "ABD ekonomisi iyi gidiyor ama önemli olan bunun devam edip edemeyeceği... ABD tek başına küresel ekonomiyi sürükleyebilir mi, en önemli soru işareti bu. Doların değer kazanması da ABD ekonomisini sınırlayabilir. Fren görevi görebilir. ABD bunu devam ettiremezse muhtemelen faiz artışını öteleyebilir. Bu konuda ortak bir pozisyon yok." şeklinde açıkladı.

        "PETROLDEKİ DÜŞÜŞ OLUMLU YANSIYACAK"

        "Petrol fiyatları Türkiye için olumlu olacak.Akar yakıt fiyatlarının tüketiciye yansımamasının nedeni Maktul vergiyi en son biz 2012 de güncelledik maktul vergiden dolayı petrol fiyatlarındaki düşüş akar yakıt fiyatlarına yansımıyor. Cari açıktan dolayı akar yakıt fiyatını yüksek tutmamızda ülke adına yarar görüyoruz. Memleket için doğru olan budur. Memleketin cari dengesini gözetmemiz gerek. Petrol fiyatlarındaki düşüş KDV gelirlerini 3.5 milyar lira azaltır."diye konuştu

        Bakan Şimşek, fiyatların düşmesinin esas sebebinin arz fazlası olduğunu belirtti. Şimşek, petrol fiyatlarının 60 dolar olmasının dahi, cari açığa, ekonomiye etkisinin olumlu olacağını kaydetti. Şimşek, petrol fiyatlarının etkisinin Türkiye için olumlu olacağını ifade etti.

        "TURİZM SEKTÖRÜYLE BİR ARAYA GELECEĞİZ"

        "Memlekette dengeler iyileşince bütçe kısmını sağlamlaştırırız. Euro’nun değer kaybetmesi bizim ihracatçımızı olumsuz etkiler. 2015 yılına baktığımız zaman cari açığımız ciddi şekilde açılacak. Turizm sektörüyle bir araya geleceğiz. Bu zor dönemden geçerken ne yapabiliriz onu masaya yatıracağız."

        "VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

        "En önemli konu Türkiye’de hukukun üstünlüğünün olmasıdır. Şeffaflık paketini çok radikal bir reform olarak görüyorum. Bunun yanında yapısal reform olarak da biz kamu harcamalarını rasyonelleştireceğiz ve kamu harcamalarını sınırlayacağız. Vergide adaleti sağlamaya çalışacağız. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.diye konuştu

        "TÜSİAD BAŞKANINI TEBRİK EDİYORUM"

        Bakan Şimşek "Yeni TÜSİAD Başkanını tebrik ediyorum.Hizmet sektörlüyle sanayi fazlasıyla önemli.Türkiye önemli bir sanayi üssü.Bu konumumuzu daha da güçlendirmemiz lazım.Türk sanayiciyi desteklemeye devam edecek.Bunun yanında Türkiye Türk şirketleri yurtdışından şirket satın alıyorlar fabrika açıyorlar bunu Türkiye’nin gelişmesi açısından önemli olarak görmek lazım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ