Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 1 puanlık indirim 5 milyar TL daha az faiz ödetecek - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK /HT GAZETE

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 4 Şubat’ta toplanarak faizde indirime gidebileceklerine dair açıklaması faizlerde yeni bir dengenin oluşacağı beklentisi yarattı. Eğer beklendiği gibi 1 puanlık indirim olursa bankalar mevduat faizlerini aynı oranda düşürecek ve kredi faizleri de aynı oranda azalacak. Bankalar 575 milyar lira Türk Lirası mevduat tutuyor. İlk etapta 1-3 ay vadede bulunan 423 milyar lira için ödenecek faiz yıllık yüzde 1 düşecek. Bu ise bankalara 4.2 milyar liralık bir faiz tasarrufu sağlayacak. 6 ve 9 aylık vadelerdeki mevduatı da katarsak 1 yılda para sahipleri 5 milyar lira daha az faiz alacak.

        ŞİRKETLERİN YILLIK KÂRI 2 MİLYAR

        Diğer yandan şirketler faiz oranı her ay değişen 200 milyar lira civarındaki rotatif krediler için 2 milyar lira daha az kredi ödeyecek. Bankaların yıllık faiz kazançları 12 milyar olan taksitli ticari kredilerde de faiz 1 milyar azalacak.

        KONUT KREDİSİNİ 8 BİN LİRA UCUZLATACAK

        Faiz indirimini tek tek kredileri baz alarak hesapladığımızda kredi alacak olan vatandaşın kazancı da görülüyor. Örneğin 100 bin TL ve 10 yıllık konut kredisi alacak olan vatandaş şimdi bankaya gitse aylık en iyi ihtimalle yüzde 0.9 faiz oranı ile kredi kullanacak. Bu vatandaşın aylık taksit ödemesi 1.366 lira ve toplam faiz ödemesi de 63 bin 944 lira düzeyinde. Eğer faiz 1 puan inerse bu kredi faizine olduğu gibi yansıyacak ve 0.9 yerine 0.8 faiz oranı ile kredi alacak olan vatandaşın aylık ödemesi bin 299 liraya inecek. 10 yıl sonunda 8 bin lira faiz kazancı olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ