Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomide dönüşüm programı açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları kapsamında üçüncü basın toplantısını düzenledi.

        İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

        *Bu programla işsizliğin azaltılması, kadın istihdamının artırılması, işgücü piyasasının etkin hale getirilmesini hedefliyoruz. Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

        *Kıdem tazminatında yaşanan sorunların çözümü için istişare ile gerekli düzenlemeleri yapacağız.

        *Uzaktan eğitim sistemi kuracağız ve buna işlerlik kazandıracağız.

        *Sosyal yardımla istihdam arasında bağlantı kuracağız. Çalışmaktansa sosyal yardım alayım diye çalışılmamasının önüne geçeceğiz.

        '28 ŞUBAT'TA KAÇTILAR'

        *Yükselen bütün devletlerde yada medeniyetlerde tarih boyunca mutlaka gözlenen bir husus, nitelikli insan gücü yükselen yere akar, düşen yerlerden de kaçar. İstanbul'un fethinden sonra baktığınızda bütün Semerkand'dan Ali Kuşçu'nun gelişi, Bağdat'tan insanların ilim için İstanbul'a akışları bir örnektir. 2. Dünya Savaşı'nda Avrupa'dan önemli ailelerin göç edişi Amerikan kültürünün arkasında bu göç hareketi vardır. Şimdi özellikle son dönemde gördüğümüz eğilim, Türkiye'den 28 Şubat şartlarında kaçan akademisyen ve nitelikli insan gücü 12 Eylül'de de olmuştur çoğu yurt dışında iş bulmak için çaba sarfetmişlerdir. Şimdi tersine yurt dışındaki iyi eğitim gören insanlarımız Türkiye'ye dönmeye çalışıyor. Bu programla başta yurt dışındaki vatandaşlarımız olmak üzere ülkemizi cazibe merkezi haline getireceğiz. Bu kapsamda 45 eylem var.

        'YABANCI ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRACAĞIZ'

        *İhtiyaç alanları belirlenecek, yurt dışında bilim ve teknoloji müşavirliklerini görevlendireceğiz. Dış tanıtıma önem vereceğiz. Türkiye'nin ekonomik tarihi bağlarının güçlü olduğu ülkelerle AB'ye benzer bir programla ilişkileri geliştireceğiz. Üniversitelerde yabancı öğrenci sayısını arttıracağız. Nitelikli insan gücü çalışma izni kapsamını genişletecek turkuvaz bir kart geliştireceğiz. Turkuvaz kart sistemi ile bu şekilde özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için ara alan oluşturacağız. Vatandaş olmadan belli haklardan istifade edecekler. İkamet izinlerini de kolaylaştırıp iyileştireceğiz. Bilim ve araştırma insanlarının ülkemize ziyaretlerini çeşitlendireceğiz. Yurt dışındaki üniversite öğrencileri için staj programları geliştireceğiz.

        'KIDEM TAZMİNATININ GETİRDİĞİ BİR YÜK VAR'

        *Kıdem tazminatı meselesi her zaman gündemde oldu ve en fazla tartışılan konu. Biz bu hususu ortak bir perspektifle ve onlarla diyalog içinde sonuçlandırılması önemli. İki hususa dikkat çekmek gerekli. Birinci hedefimiz kıdem tazminatını herkesi kapsayacak şekilde nasıl yaygınlaştırabiliriz. Bu işçiler açısından önemli bir ihtiyaç. Bu diğer yandan işverene getirdiği yükler var. Hem işverenin yükünü azaltıp hem de işçilerimizin bu haktan istifade etmesini sağlayacak bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz? Bu haktan imkandan istiafade etmelerini devam ettirecek bir arayış içerisindeyiz.

        'YÜZDE 15'TEN İLK EVİ ALACAKLAR YARARLANACAK'

        *Ev alımında yüzde 15'lik yardım sadece ilk evini alanlar için geçerli olacak, ikinci üçüncü evde olmayacak. Yardım kademeli bir şekilde yapılacak. Birisi derse ki ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4 ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz

        *Ev almak için beş yıl dokunmayacak hesap açanlarda, mesela 100 bin lira birikmişse, 15 bin lira devlet verecek

        *Faiz indirimi zaten beklenen bir adımdı. Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla faiz indirimi yapabileceğini açıklaması doğru bir açıklamadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ