Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Davutoğlu KOSGEB ödül töreninde konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da düzenlenen KOSGEB ödül töreninde yaptığı konuşmada; Kobilerimize teşekkürü bir borç biliyoruz bu katkılarınızdan dolayı. Bu açıdan kobilerimizin güçlendirilmesi için atılacak her adım ülkenin sosyal barışını da destekleylen bir adım olacak ve bu da bizim için kobiler bizim ekonomik gündemimizin en önemli maddelerinden biridir" dedi.

        Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti;

        Açıkladığımız paketlere baktığınızda hemen her birinde kobilere atıf vardır. Bütün bu alanlarda kobilerimiz hem temel hedef kitlemizdir hem de dayandığımız en önemli sosyo ekonomik zemindir. Sizlere güveniyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ancak sizin katkılarınızla ulaşacağını biliyoruz.

        "TÜRKİYE'YE BÜYÜK GÜVEN VAR"

        Küresel kriz aşılacaksa buna en büyük katkıyı yapacak olan kobilerdir. Kobiler Tütrkiye'nin G-20 dönem başkanlığının ana temasını oluşturuyor. Küresel ekonominin krizinin aşılması için kobilerin ana dayanak olduğunu her yerde dile getiriyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde Paris, Berlin, Brüksel, Londra ve Zürih'te görüşmeler yaptık. Siyasal ve sosyal gündem özellikle Davos'ta yaptığımız görüşmelerin ana maddesi ekonomi idi. Londra'da çok sayıda yatırımcı ile bir günde 11 ayrı finans kuruluşu ve yatırımcılarla toplantılar yaptık. Gördüğüm husus şu Türk ekonomisine olağanüstü bir güven var. Son gelen bütün istatistikler kalkınmanın hızlanarak devam edeceğine, enflasyon ve faizin düşeceğine yaygın bir kanaat ile Türkiye'ye güven ve mutabakat var.

        "EKONOMİK GELİŞMENİN GÖSTERGESİ KOBİLERDİR"

        Ekonomik istikrar da ciddi risklerle karşı karşıya kalırken Türkiye 12 yılda hem siyasi istikrarı korudu hem de diğer taraftan gerektiğinde en kapsamlı reformları hayata geçirmekte hiç tereddüt etmedi. Son 12 yıldaki büyük dönüşümü en iyi kobilerimiz yaşamış ve takdir etmiştir. Kobilere sağlanan toplamm destek 14,5 milyon, 2002-2012 yılda 2,6 milyar. Aradaki farka bakınız. İşte bir ülkede ekonomik istikrarın göstergesi kobilerin olduğunun bir göstergesi bu. Kobiler zayıftı 90'lı yıllarda. Nüfus daha az olmasına rağmen işsizlik vardı kobilere destek verilmiyordu.

        • Başbakan Ahmet Davutoğlu

        'ÇALIŞAN KADINLARIMIZIN SORUNLARINI ELE ALDIK'

        Siyasi istikrar ile, istihdam ile kobiler arasında o kadar doğrusal bir ilişki var ki, sizler güçlü iseniz biz istihdam sorununu çözebiliriz. Ama Ankara'da istikrar varsa sizler güçlü olursunuz. inşaat sektöürümzle yaptığımız görüşmelerde konut alımları konusunda sağlayacağımız destekleri açıkladık. Salı günü yaptığım konuşmada Denizcilik sektörüne verdiğimiz desteği ortaya koyduk ve yeni ivme olması için sağlayacağımız yeni imkanları ele aldık. Müjdelerle daha önce özellikle çalışan kadınlarımızın sorunlarına el attık. önce tabi bu çalışmadan dolayı yeni başkanımıza hayırlı olmasını diliyorum. En önemli misyonlardan birini yerine getireceğine inanıyorum. KOSGEB'in başarısı hepimiz için bu açıdan önemlidir.

        Bugün finale kalan 40 girişimcimizi tekrar tebrik ediyorum. Her toplantıya hediyelerle geldiğimiz için bunları sizlerle şimdi paylaşmak istiyorum.

        5 ÖNEMLİ MÜJDE

        Bugün ilk defa kurumsallaşma desteğini açıklıyoruz. Kobiler tek başına başarılı olabilir ama kurumsallaşamazsa daha büyük ölçeklenmeye büyümesi zorlaşır. Markalaşma önemli bir husus.

        1-Bu destek programına işletme başına 150 bin TL destek vereceğiz. Toplamda 50 milyon lira olan desteği 100 milyona çıkarıyoruz.

        2 - İşbirliği Güçbirliği; Kobilerimiz bir araya gelerek işbirliği güçbirliği destek programına gidiliyor. 3 İşletme bir araya gelerek yeni bir alan oluşturacak ve 1,5 milyon lira destek vereceğiz. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.

        3 - ARGE ; Kosgeb desteklerini yüzde 50 oranlarında arttıracağız. Katma değerin gerçek anlamda sağlanacağı yer bundan sonra daha üst teknolojilere geçişlerde olacak. Orta yüksek ve yüksek teknolojide verilen destekleri daha da arttıracağız.

        4 - Şehit ve gazi yakınları da artık bundan yararlanacak. Biraz bu alkışa teşekkür ediyorum biraz erken oldu ama burada da değişiklik yaptım. Kadın ve engelli girişimciler için destek yüzde 10'du bunu yüzde 20'ye çıkarıp birinci derece şehit ve gazi yakınları da bundan istifade edecek.

        5 - Bugün buradaki 40 girişimcimize tamamen KOSGEB destekli tamamen ücretsiz yurt dışı iş gezisi hediye ediyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ